Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

Емил Ефтимов, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев назначи досегашният зам.-началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов за началник на отбраната и го удостои с висше офицерско звание "адмирал".

Ефтимов заменя на поста ген. Андрей Боцев, който по-рано тази година почина.

Емил Ефтимов започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна.

През годините поетапно се изкачва по йерархична стълба от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната.

Правомощията на началника на отбраната бяха сериозно орязани, след като бе въведен т.нар. интегриран модел на военно министерство и някогашният Генерален щаб бе трансформиран.

В последните години висшите военни рядко изразяват публично лично мнение и постът загуби голяма част от авторитета и значението си в обществото.

Емил Евтимов ще трябва да се справи с кадровия колапс в армията. В момента над 5000 длъжности за военни са свободни и това се очертава, като най-сериозният проблем в армията.

Освен това на дневен ред са и два от големите проекти за модернизацията на армията – за придобиване на нови бронирани машини и два патрулни кораба.

Общата им стойност е около 2.5 млрд. лева.

Армията все още разчита основно на старата съветска техника и модернизацията ще изисква сериозни средства, ясни приоритети и политически консенсус.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче допусна възможност те да бъдат отложени заради финансовите ангажименти около епидемията от коронавирус.

Състоянието на военния флот, от чиито редици идва Ефтимов, е далеч от стандартите на НАТО и все още разчита на съветски кораби.

Една от основните му задачи ще бъде да се пребори за реализирането на проекта за два нови патрулни кораба.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?