Адмирал Мълън: САЩ имат план за военен удар срещу Иран, макар че това би била лоша идея

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън заяви, че САЩ имат план за военен удар срещу Иран, но според него би било лоша идея той да бъде приложен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мълън - най-висшият американски военен - често е предупреждавал, че удар по Иран би имал сериозни и непредвидими последици в Близкия изток. Същевременно той посочва, че опасността Иран да се сдобие с ядрено оръжие е неприемлива.

Мълън не каза кой от двата варианта според него е по-лош. Той обаче подчерта в предаване на телевизия ЕнБиСи, че военният удар остава вариант, ако възникне нужда.

Адмиралът е на мнение, че икономическата криза в САЩ в никакъв случай не трябва да кара Вашингтон да се изолира и да се откаже от ролята си на велика сила.

"От няколко години се безпокоя, защото се отдалечаваме от ролята си на световната сцена и икономическото положение значително допринася за това. Рецесията може да ни тласне към по-голям изолационизъм. Той ще е поносим за известно време.
Обаче в свят с все повече взаимносвързаност и ангажименти в световен план, изолационизмът в крайна сметка ще ни отслаби", предупреди Мълън.

Той увери, че се стреми да укрепи отношенията на САЩ с икономически влиятелни държави като Индия, Бразилия и Китай. Мълън обаче упрекна Пекин, че е прекъснал връзките с американската армия и заяви, че американските морски пехотинци ще продължат да действат в Жълто море въпреки критиките на Китай.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?