Адронният колайдер излиза в едногодишен ремонт

Адронният колайдер излиза в едногодишен ремонт

Грешки при конструирането на Големия адронен колайдер пречат на машината да достигне пълната си мощност, което принуди инженерите от ЦЕРН да планират затваряне на съоръжението за над една година, съобщи ББС в сряда. Ремонтът ще трябва да започне в края на 2011 година.

Очаква се машината за сблъскване на елементарни частици да подобри световния рекорд през следващия месец като достигне мощност от 7 трилиона електронволта. Това е половината от планираната мощност на съоръжението, но създаделите му смятат, че тунелът обаче трябва да бъде допълнително обезопасен за достигане на следващите нива на сблъсък на частиците. Заради това и в края на 2011 година Адронният колайдер ще бъде изведен от работен режим за 14 месеца, за да се отстранят конструктивни дефекти.

"Това е нещо, което с много повече финансов и човешки ресурс, както и по-добър качествен контрол, можеше да бъде избегнато. Стандартната фраза в този случай е, че Големият адронен колайдер е прототип сам на себе си. Ние преследваме лимита на технологиите", заяви директорът на съоръжението д-р Стив Майерс.

Основният проблем е медната обшивка на суперпроводимите съединения на тунела. Медните листове са защитен механизъм, който трябва да поеме потока от частици, ако магнитите в колайдера прегреят. През 2008 година машината бе затворена след като един тон хелий изтече в тунела и бе необходим ремонт, който струва 24 милиона долара.

Инженерите смятат, че машината е готова да достигне натоварване от 7 трилиона електронволта, но са твърде внимателни да не би да се достигне до нови инциденти. Така машината ще работи на половината си мощност в продължение на около 2 години преди да бъде затворена за ремонта в дългия 27 км тунел.

Решението е взето заедно с екипа от физици, които работят с машината. Те са заявили, че работата на половин мощност е добра възможност да се тества допълнителната екипировката за експериментите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?