Адв. Екимджиев: В ход е откровен прокурорски преврат

Държавното обвинение действа като организирана престъпна група, казва правозащитникът пред Mediapool

Адв. Екимджиев: В ход е откровен прокурорски преврат

"Доскоро анализирахме действията на прокуратурата и казвахме, че копаем дъното. Сега вече дъното е това, което виждаме над нас и смятаме за небе", коментира правозащитникът адв. Михаил Екимджиев по повод показната акция в президентството. При нея бяха арестувани президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев.

"Ние вече сме на долната земя, където неизбежно ще трябва да се сблъскаме и победим институционалните чудовища, които сами сме създали", каза адвокатът.

По думите му в момента сме свидетели на "откровен прокурорски преврат и погром срещу конституцията и законите".

Според адв. Екимджиев в България е налице ескалацията на арогантното и демонстративно погазване на конституционния ред, с което главният прокурор Иван Гешев "показва, че няма намерение да се съобразява нито със закон, нито с конституция, нито с правопорядък".

"Вие виждате, че когато става дума за избирателно показваните чатове между (бизнесмена) Пламен Бобоков и президентския съветник, които заливаха публичното пространство, Гешев казва: това е преценка на наблюдаващия прокурор. Главният прокурор не казва дали конституцията или Наказателно-процесуалния кодекс го позволяват. Той доказва тезата, че става дума за прокурорски произвол, а с монопола върху институционалното насилие се злоупотребява в името на частни и корпоративни интереси", разясни адв. Екимджиев.

Случайно или не, безпрецедентната акция в президентството идва часове след като Румен Радев призова прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

Според Екимджиев президентът просто е изговорил една "известна на обществото истина, че ние като данъкоплатци плащаме огромни средства на едни хора, които се държат като мутри, за да охраняват други мутри".

"Тогава прокуратурата, явно задействана от същите тези мутри, показа, че действа като организирана престъпна група. По същия начин, както беше описано в сигнала за "Осемте джуджета" на бизнесмена Илия Златанов, когато действията ѝ са мотивирани не от закон, не от конституцията, а от частен интерес и от личните нареждания на стопаните на главния прокурор", допълва адв. Екимджиев.

По думите му зависимостите на прокуратурата са известни още от времето на Сотир Цацаров, но той поне е бил юрист.

"Егото на Цацаров го караше да се стреми поне към някакво привидно съблюдаване на конституцията и правопорядъка. Нивото на деградацията на прокуратурата по времето на Гешев идва в частност и от това, че Гешев никога не е имал претенции да е добър юрист. Гешев действа като лошото ченге, но не това лошо ченге, което се бие с лошите, а като това лошо ченге, което избира кой му е враг и го смазва, използвайки ресурса на насилието, който му е предоставен от нас чрез законите и конституцията", казва адв. Екимджиев.

Според него така щетите върху държавността и върховенството на правото са още по-големи.

"Завръщането към порядъка е невъзможно без категоричен граждански отпор, защото от институциите само президенството не е окончателно превзето, но президентът има символични правомощия", допълва той.

Юристът напомня за решението на градските власти в Минеаполис да разпуснат полицията в града след убийството на Джордж Флойд.

"Полицията беше разформирована, защото бе прието, че действа в нарушение на конституцията и закона. Тук сме свидетели на цяла серия от доказателства, че българската прокуратура е извън всякаква нормалност, че тя е вредна за държавността и съсипва остатъчното доверие на гражданите в държавността. Българската прокуратура трябва да бъде преучредена и създадена отново с нови хора и правомощия", допълва правозащитникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта