mediapool.bg Ти си това, което четеш

Адв. Емилия Недева: Държавата може да си поиска парите от Цветанов

14:07 | 04 април 2016 | 7 коментара

Цветан Цветанов говори от парламентарната трибуна.

Министерският съвет може да заведе иск срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за да си върне парите, платени по осъдителните присъди на съда в Страсбург заради неговите изказвания. Това коментира адвокат Емилия Недева в понеделник пред БНР по повод последните три решения на съда по жалби на задържаните при операция "Октопод" Алексей Петров, Антон Петров–Хамстера и братята Дамбовци.

Те осъдиха България да им плати 109 000 евро за нарушени човешки права. Парите се дължат за бруталните арести, извършени от МВР, ръководено тогава от Цветанов, както и за изказванията на вътрешния министър, който често раздаваше присъди пред медиите.

Преди "октоподите" държавата беше осъдена и за операциите "Медузите" и "Касоразбивачите" по същите причини. Голямата уста на Цветан Цветанов и действията на МВР по негово време засега струват на държавата общо 203 000 евро.

Адв. Недева напомни, че държавата няма как да си иска парите от съдии и прокурори, защото това е изрично забранено по закон, но може да си ги поиска от Цветанов. "Всичко, което е платено заради персоналната отговорност на представител на изпълнителната власт, в случая на министъра на вътрешните работи, може да бъде търсено от него", обясни тя.

Адв. Недева допълни, че досега в България не са завеждани такива искове срещу министри, но няма никаква пречка това да се случи – стига да има желание.

"Когато имаш възможност да възстановиш в бюджета едни пари, които си платил заради грешките на някой друг, а не го правиш, може да се говори и за безстопанственост", каза Недева.

Те коментира като "изключително впечатляващ" факта, че Цветан Цветанов е бил посочен персонално във всичките шест решения на съда в Страсбург, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност.

"Неговите увреждащи действия са не само описани, но и виновникът е написан. От последните дела, които излязоха, само по делото на Алексей Петров е прието, че отговорност за нарушаване на презумпцията за невиновност има и тогавашният софийски прокурор Николай Кокинов, защото и той е направил такива изказвания. Но дейността на Цветанов е рязко разграничена от изказванията на главния прокурор и на премиера. Така че няма никакво съмнение кое е лицето, което системно е нарушавало презумпцията за невиновност", каза адвокат Недева.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: