Адв. Емилия Недева: Държавата може да си поиска парите от Цветанов

Цветан Цветанов говори от парламентарната трибуна.

Министерският съвет може да заведе иск срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за да си върне парите, платени по осъдителните присъди на съда в Страсбург заради неговите изказвания. Това коментира адвокат Емилия Недева в понеделник пред БНР по повод последните три решения на съда по жалби на задържаните при операция "Октопод" Алексей Петров, Антон Петров–Хамстера и братята Дамбовци.

Те осъдиха България да им плати 109 000 евро за нарушени човешки права. Парите се дължат за бруталните арести, извършени от МВР, ръководено тогава от Цветанов, както и за изказванията на вътрешния министър, който често раздаваше присъди пред медиите.

Преди "октоподите" държавата беше осъдена и за операциите "Медузите" и "Касоразбивачите" по същите причини. Голямата уста на Цветан Цветанов и действията на МВР по негово време засега струват на държавата общо 203 000 евро.

Адв. Недева напомни, че държавата няма как да си иска парите от съдии и прокурори, защото това е изрично забранено по закон, но може да си ги поиска от Цветанов. "Всичко, което е платено заради персоналната отговорност на представител на изпълнителната власт, в случая на министъра на вътрешните работи, може да бъде търсено от него", обясни тя.

Адв. Недева допълни, че досега в България не са завеждани такива искове срещу министри, но няма никаква пречка това да се случи – стига да има желание.

"Когато имаш възможност да възстановиш в бюджета едни пари, които си платил заради грешките на някой друг, а не го правиш, може да се говори и за безстопанственост", каза Недева.

Те коментира като "изключително впечатляващ" факта, че Цветан Цветанов е бил посочен персонално във всичките шест решения на съда в Страсбург, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност.

"Неговите увреждащи действия са не само описани, но и виновникът е написан. От последните дела, които излязоха, само по делото на Алексей Петров е прието, че отговорност за нарушаване на презумпцията за невиновност има и тогавашният софийски прокурор Николай Кокинов, защото и той е направил такива изказвания. Но дейността на Цветанов е рязко разграничена от изказванията на главния прокурор и на премиера. Така че няма никакво съмнение кое е лицето, което системно е нарушавало презумпцията за невиновност", каза адвокат Недева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?