Адв. Иван Тодоров става почетен консул на офшорна зона, Стоян Денчев повече няма да представлява Оман в България

Адв. Иван Тодоров и Стоян Денчев. Снимка: БГНЕС (колаж Mediapool).

Ректорът на т.нар. Библиотекарски институт Стоян Денчев вече няма да е почетен консул на Султаната Оман в България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет

Решението е прието по предложение на Султаната поради дублиране на функции.

Оманският фонд е миноритарен акционер в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), като негови представители вече обявиха намерението си да съдят България заради фалита на банката.

С друго решение в сряда правителството даде съгласие Антигуа и Барбудада да открие почетно консулство в България със седалище в София. Почетен консул ще бъде известният адвокат проф. д-р Иван Тодоров.

Той е управляващ съдружник на кантората "Георгиев, Тодоров и Ко", има магистърска и докторска степен по право. Развива преподавателска, научна, адвокатска и консултантска дейност.

"Очаква се назначаването на почетен консул да улесни поддържането на контакти с тази страна и да допринесе за развитието на двустранните отношения в различни области от взаимен интерес", посочват от Министерския съвет.

Антигуа и Барбуда е островна държава, разположена в източната част на Карибско море, известна като данъчен рай - офшорна зона с високо ниво на конфиденциалност.

Почетните консули се назначават по предложение на страната, която ще бъде представлявана, и със съгласието на приемащата страна. Те уреждат различни бизнес, културни и други отношения между съответните държави.

През годините много популярни личности са били почетни консули на различни държави в България. Известният като Мишо Бирата, покоен бизнесмен Михаил Михов, бе почетен консул на Бразилия.

Споделяне

Още от България