Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Адв. Мондешки твърди, че участвал в опит за изнудване с "Яневагейт"

Той или не е викан от прокуратурата за разпит по аферата, или е лъгал

9 коментара
Адв. Мондешки твърди, че участвал в опит за изнудване с "Яневагейт"

Адв. Момчил Мондешки, който е сред участниците в записите "Яневагейт", призна тяхната автентичност. Година след като "Биволъ" започна да публикува на порции компрометиращите разговори между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, бившия търговски съдия Румяна Ченалова и Мондешки, адвокатът заяви пред "Труд", че тримата не само са знаели за записите, но и сами си ги направили. В стремежа си да внуши, че разобличаващите разкрития в разговорите са лъжа, Мондешки признава, че е участвал в напълно съзнателен опит за изнудване на високопоставени политици и магистрати със записите "Яневагейт".

Така, ако замисълът му е бил да неглижира съдържанието на разговорите, разобличаващи главния прокурор и висши магистрати в задкулисни машинации с Бойко Борисов, Делян Пеевски и пр., резултатът от интервюто е, че Мондешки вкарва държавното обвинение в нов скандал.

Ченалова обяви твърденията на Моднешки за лъжа. Борисов, който пък най-после получи "официално" потвърждение на тезата си, че записите са нагласени, каза, че е омерзен и запита защо адвокатът досега е мълчал.

Интервюто, дадено пред главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков, изглежда като добре премислено активно мероприятие, което да разбие на пух и прах бруталните разкрития от "Яневагейт". То излиза дни преди президентските избори и нарастващата нервност на премиера Борисов за изхода от тях, което се вижда от поредните му трескави опити да се разграничи от Пеевски и да смаже критиците си.

В този контекст Мондешки вади универсалното за Пеевските медии обяснение, че т.нар. кръг "Капитал" и Христо Иванов са виновни и за "Яневагейт".

Записите били "застраховка" на Янева и Ченалова за решаване на проблемите им

Адв. Мондешки казва, че записите трябвало да бъдат "застраховка" за решаване на проблемите, които към онзи момент са имали съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Тезата му е, че става дума за постановка, нещо като самодеен радиотеатър, в който тримата се събрали, предварително си подготвили репликите и са ги записали. От думите му става ясно, че целта била да бъдат изнудвани замесените влиятелни хора, за да бъдат решени проблемите на Янева и Ченалова.

"Да, аз съм човека от записите и никога не съм го крил. Не само, че знаех (за записите), но участвах напълно съзнателно в тези записи", казва Мондешки пред Блъсков. Той разказва, че досега е предпочитал да мълчи, но темата започнала да рефлектира върху адвокатската му работа.

Адвокатът твърди, че е бил провокиран да говори от действията на негови колеги. Преди седмица Инициативният комитет за адвокатска реформа (ИКАР) поиска Мондешки да бъде наказан заради "Яневагейт".

Викан ли е Мондешки в прокуратурата и какво е говорил там

Ако предположим, че Мондешки казва истината, прокуратурата, която всячески се стреми да затвори темата "Яневагейт", се изправя пред нов казус.

Досега държавното обвинение води дело за незаконни записи по аферата "Яневагейт". То бе спряно през юли с аргумента, че авторът на записите не може да бъде открит.

Изказването на Мондешки показва, че той или не е бил открит от прокуратурата, или не е бил викан за разпит, което звучи абсурдно, или е излъгал прокуратурата. В постановлението за прекратяване на делото пише единствено, че прокуратурата е имала проблем с намирането на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, а не на Мондешки. Това означава, че Мондешки или е разпитан, или не е търсен.

Преди по-малко от месец главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че при разпритите пред прокурор замесените в разговорите са имали проблем с паметта. Никой не си е спомнял за разговорите и не знаел кой ги е записал.

"Да си представеим теоритично, че съдията Ченалова тогава, когато трябва да направи изявление по процесуален ред, заявява, че не помни нищо и дали е участвала, че вторият участник, жена, каже, че няма спомен, третият участник - мъж - каже: Този глас прилича на жената едно, този на жената две, а този на мен, но само прилича, аз нямам спомен за такъв разговор", каза главният прокурор на 12 октомври пред ВСС.

Използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да се окаже проблем

Аферата избухна преди точно една година. Още тогава Владимира Янева обяви официално пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че не помни нищо от разговорите. Румяна Ченалова обаче каза, че записите отговарят на реалността, но не знае кой ги е направил. Тя освети Мондешки като участник в тях.

Адвокатът твърди, че записите били инициирани от Ченалова и направени от самата нея с диктофон.

"Към този момент положението с Владимира Янева и Руми Ченалова бе доста тежко. Румяна предложи да направим записите, за да бъдат нещо като застраховка. Аз участвах, за да помогна. Да, като гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват. В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да се окаже проблем вбъдеще".

Преди година Мондешки отказа да се яви да говори пред ВСС, въпреки многократните призовавания. Сега той предпочете да направи "самопризнания" пред удобно на властта издание, чиято редакционна линия съвпада с тази на медиите на Делян Пеевски.

Лансираната от адвоката версия за аферата злепоставя самия него, както и другите две събеседнички. Но пък е своеобразна индулгенция за всички замесени високопоставени лица, тъй като представените в разговорите техни думи и действия са съчинени от триото Янева-Ченалова - Мондешки.

Адвокат Мондешки не се питал тогава как записите биха могли да помогнат на двете съдийки. По-късно Ченалова му казала, че "е говорила с определени хора", споменала била Христо Иванов, хора от кръга "Капитал" и бившия собственик на КТБ Цветан Василев. Съдийката му казала, че "ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров, то тези хора щели да ѝ помогнат по някакъв начин".

"Искаше да се върне в съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са ѝ казали да предаде записите на сайта "Биволъ", обяснява Мондешки. Той казва, че Ченалова била пътувала до Белград, за да се срещне и с Цветан Василев, но това не можел да го твърди със сигурност.

Мондешки казва още, че всички истории от записите са съчинени. Той не познавал Сотир Цацаров, Борислав Сарафов (заместник-главния прокурор), Делян Пеевски или Бойко Борисов.

"Идеята ни тогава беше да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно за определени хора. Някой позвънил на някой, някой казал нещо на някого – такива неща. А и съм почти сигурен, че записите, така нарязани на части, са били и допълнително манипулирани", казва Мондешки.

Въпреки признанието си, че е участвал в афера, която цели изнудване, Мондешки смята, че искането за дисциплинарното му наказание е "несериозно" и "не почива на никакво основание". Той казва, че атаките срещу Владимира Янева са започнали от "Капитал" преди две години.

"Спомнете си, че имаше серия от публикации, с които се целеше да се дискредитира тогавашното ръководство на съда. На тези хора вероятно им е трябвало име на адвокат, което да свържат с председателя на съда. Познанството ми с Янева бе известно на доста хора. Аз я познавам от времето много преди да стане председател и не виждам нищо укорително в това. Никога не съм използвал познанството си с нея, за да се опитвам да влияя върху съдебни производства", казва Мондешки.

Ченалова: "Потресена съм от лъжите на Мондешки"

Румяна Ченалова обяви в сряда, че всичко казано от Мондешки е лъжа. "От една страна, той прави опит да защити себе си. От друга страна, се опитва да създаде представата за група, която в условията на заговор създава компромати срещу политици и магистрати. Това е обмислено действие", каза тя, цитирана от "Дневник".

"Той твърди, че не познава хората, за които се говори в разговорите (зам.- главният прокурор Борислав Сарафов, Делян Пеевски - бел. ред.), но е лесно проверимо, че той работи с Александър Ангелов, който е адвокат на Делян Пеевски. Не е случайно, че интервюто излиза в медия, контролирана от Пеевски", казва съдийката.

По-късно тя обясни, че Мондешки е идвал при нея и я питал дали иска да работи в КТБ "при Пеевски".

Ченалова добавя, че не е говорила нито с Христо Иванов, който по това време внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за дисциплинарното ѝ уволнение, нито с Прокопиев.

"Това са семпли лъжи, за да се защити. Но той е осъждан за измама и се опитва да омаловажи това, което е казал. Защото вече не може да го отрече", каза още Ченалова. Тя декларира, че е готова да застане пред детектор на лъжата с Мондешки, Сотир Цацаров и Бойко Борисов.

"Според мен това е синхронизирано действие. Той нанася удар върху различни лица, което за мен означава, че не е изцяло лично и едностранно действие. Не е толкова да се спаси от дисциплинарно производство, но и да се създаде представата за група, която в условията на заговор създава компромати срещу политици и магистрати. Това е обмислено", обяснява Румяна Ченалова.

Ченалова пак е в ДАНС

В сряда, когато излиза интервюто на Мондешки, Румяна Ченалова отново е била призована за разпит и предявяване на обвинения в ДАНС. На нея са ѝ били дадени няколко възможни дати да се яви, от които 2-ри ноември е била първата.

 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира пред Mediapool, че Софийската градска прокуратура вече е уведомена за изявленията на Мондешки. По думите ѝ предстои наблюдаващият обвинител по спряното разследване на "Яневагейт" да прецени дали да го възобнови и да призове на разпит внезапно проговорилия адвокат.

 

Тезата на адвокат Момчил Мондешки за намеса на Христо Иванов в полза на Румяна Ченалова не почива на факти. В качеството си на правосъден министър Христо Иванов нееднократно е настоявал за уволнението на Ченалова и в нито един момент не е искал нейното реабилитиране като съдия.

 

На 9 февруари 2015 година ВСС образува дисциплинарното производство, което доведе до нейното уволняване от системата по предложение на Христо Иванов. Извън това той обжалва пред съда отказа на ВСС да махне от система Владимира Янева и спечели делото.

 

В твърденията си адв. Мондешки пропуска серията от публикации в "Капитал", посветени на назначението на семейната приятелка на Цветан Цветанов за председател на СГС през 2011 година. Мондешки пропуска да спомене и серията от драстични нарушения на Янева, които доведоха до отстраняването ѝ.

 

Бойко Борисов: Омерзен съм

"Омерзен съм и от едното, и от другото. Първо, че адвокат Момчил Мондешки е мълчал близо година, а това доведе до създаването на редица проблеми и сега, когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата, излиза и започва сега да го говори", коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му не може от всяко нещо да се прави сензация. "Нека се държим по-отговорно", призова той, цитиран от агенция "Фокус".

Преди седмица Борисов допусна, че участниците в записите са нагласили всичко. Това казва и Мондешки сега.

"Това е сериал, който снимат. Събират се в едно студио и вкарват една или друга случка. Снимат. Пускат го. След една седмица друг епизод", обясни премиерът в интервюто си пред Нова телевизия. Тогава той каза, че "Яневагейт" се изчерпва с "врачки и махленски клюки" и няма какво да се проверява по него.

Христо Иванов пак настоя за независима проверка, каквато поиска и ЕК


Прокуратурата да се сезира - втори участник в "Яневагейт" потвърди автентичността на записите, призова Христо Иванов по повод откровенията на Мондешки. Бившият министър припомня, че Европейската комисия още миналата година настоя за обективна проверка на аферата "Яневагейт", като отбеляза, че за да е убедителна прокурорската проверка за обществото, тя трябва да е свободна от всякакви съмнения за влияние от заинтересованите лица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мони_deactivated_1480055728
  #9

  Лозан Панов иска нова проверка по случая със записите на "двете каки" Има ясни и видими следи и опити да се замита това, което се случи, каза още Панов "Не е ли жалко една година след скандала прокуратурата и ВСС да не са потърсили адвокат Момчил Мондешки (участник в записите)," попита Панов.

 2. znam i moga
  #8

  Абе,цецка му стара,аз ако инсценирам записи,в които топя премиер и глав.прокурор за корупция и схеми,дали ще ме влачат по вестниците или ще ме осъдят зрелищно - ефективно на 200 години.Защо тоя парцал (псевдоадвокатче) се вее още ненаказан?

 3. Stixxx
  #7

  Опалаааа, я да видим сега дали прокуратурата ще потърси отговорност и на телетата, дето разпространяват такива лъжи.

 4. Мони_deactivated_1480055728
  #6

  Асен Йорданов: Непубликуваните записи от "Яневагейт" са шокиращи Ако адвокат Мондешки и Владимира Янева, и Ченалова са си ги измисляли, това е просто зловещо

 5. lubobansko12
  #5

  Цинична измишльотина. Всичко свързано с признанията" на Мондешки е скалъпено за да удари неудобните на точно определени политици, магистрати и олигарси, лица. Отвратително...всичко около "определените политици, магистрати и олигарси" е мръсно и гадно...

 6. Мони Монев_deactivated_1503637416
  #4

  Кажи мафия и това стига...

 7. Sin
  #3

  Тафталогия за престъпни малоумници: "Ние знаем, че Прокуратура, МС, ББ са в престъпна симбиоза, обаче за да ги застраховаме, споменахме имената им" !?!?

 8. [email protected]
  #2

  Тезата на адвокат Момчил Мондешки за намеса на Христо Иванов в полза на Румяна Ченалова не почива на факти. В качеството си на правосъден министър Христо Иванов нееднократно е настоявал за уволнението на Ченалова и в нито един момент не е искал нейното реабилитиране като съдия
  =================================================================
  Така,значи когато казва че записите са фалшиви,трябва да му вярваме че се самоиздава.Но когато намесва Х.Иванов не било вярно?
  А на мене най ми се струва че

 9. Територия на Мики Маус
  #1

  Изнудването НЕ Е престъпление при демокрацията!Както не са престъпления и даренията на пари от чуджи държави, разузнавания и т.н

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.