Адвокат Бизанти: Не очаквам нищо ново на делото във вторник в Триполи

Адвокат Бизанти: Не очаквам нищо ново на делото във вторник в Триполи

Не очаквам нищо ново на второто заседание във вторник на Наказателния съд в Триполи по новото дело за епидемията от СПИН в Бенгази, което се води срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар. Това коментира пред Франс прес в неделя либийският адвокат на подсъдимите българки Осман Бизанти, цитиран от БТА.

Либийският адвокат каза още, че отново ще поиска българските медицински сестри да бъдат пуснати под гаранция.

На предишното заседание на съда Бизанти и адвокатът на палестинския лекар поискаха клиентите им да бъдат освободени под гаранция. Генералният прокурор отхвърли искането.

Петте медицински сестри и лекарят Ашраф бяха задържани през 1999 г. и осъдени на смърт на 6 май 2004 г. в Бенгази по обвинението, че са заразили умишлено със СПИН над 400 деца в детската болница в Бенгази.

Осъдените обжалваха присъдата пред Върховния съд на Либия, който я отмени и върна делото за преразглеждане в съда в Триполи.

В неделя в Триполи пристигна и новият български посланик Александър Олшевски. 56-годишният дипломат от кариерата идва от Кайро и поема поста в Триполи от завърналия се преди два дни в София посланик Здравко Велев, който прекрати предсрочно мандата си по здравословни причини.

Посланик Олшевски ще присъства във вторник на насроченото за вторник второ заседание на Наказателния съд в Триполи.

Дипломати от българската мисия бяха днес на редовното си свиждане с българските медици в затвора Джудейда. Сестрите са били в напрегнато очакване за съдебното заседание във вторник, предаде кореспондент на БНР.

Радиото напомня, че в края на декември България в партньорство с ЕС и САЩ създаде международен фонд за борба със СПИН в Либия. Пред Франс прес, цитирана от БНР, посланикът на Триполи в Лондон Мохамед ал Зуи заяви обаче, че ЕС не участва сериозно във фонда. Според посланик Ал Зуи България била предоставила 55 млн. долара под формата на неизплатени дългове от страна на Триполи към София във фонда, а либийското правителство било внесло 123 млн. долара.

От българска страна обаче досега не е обявено официално опрощаване на либийския дълг съм София, макар че зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев намекна за това преди повече от месец.

Пред БНР министърът на външните работи Ивайло Калфин информира за неофициални сигнали от либийска страна, че съдът ще работи активно за бързото приключване на процеса срещу българските медицински сестри в Триполи. Същото каза и вече бившият посланик в Триполи Здравко Велев при завръщането си в София преди два дни.

Споделяне

Още от България