Адвокат Екимджиев: Този избор е край на илюзията за правова държава

Михаил Екимджиев

Краят на света може и да не настъпи, но с избора на Сотир Цацаров за главен прокурор настъпва краят на илюзията за правова държава, коментира адвокат Михаил Екимджиев в интервю за сайта faktor.bg.

Правозащитникът взе активно участие в дебата преди гласуването и изпрати списък от 80 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, свързани с работата на пловдивските съдилища. ВСС разпореди формална проверка и не взе предвид информацията, като избра председателя на Пловдивския окръжен съд за ръководител на прокуратурата.

Според Екимджиев единствената възможност да бъде спряно встъпването в длъжност на Цацаров е, ако се стигне до намеса на Европейската комисия.

"Оказа се, че в България човек може да стане главен прокурор заради това, че системно е нарушавал Конституцията и правата на човека. Досега Сотир Цацаров лъжеше за броя на осъдителните решения в Страсбург, по дела, постановявани в неговия съдебен район. Излъга на специален брифинг след решението на Етичната комисия към ВСС и за причините за задържането на Максим Савов. Обяви, че мъжът е арестуван, защото негови вещи, а и той самият били разпознати от ограбената продавачка. Нищо такова не е записано в мотивите на определението на състава на Пловдивския окръжен съд, председателстван от Сотир Цацаров. Този човек излъга дори и в деня на гласуването пред ВСС, заявявайки, че получаването на пистолет, награда от Георги Петканов, не е противоправна, тъй като Законът за МВР позволявал министърът да награждава и външни на системата лица", коментира Екимджиев.

Адвокатът обаче напомни, че Законът за съдебната власт изрично заявява, че само Висшият съдебен съвет може да награждава магистрати.

"Убеден съм че след 2004 г. Пловдивският окръжен съд се е занимавал с дела, по които страна е било или МВР, или негови териториални поделения. Тоест, очевиден е конфликтът на интереси на един магистрат, който получава награди, макар и от институция, която е страна по дела, разглеждани от управлявания от него съд.

След изброените лъжи сега в качеството си на главен прокурор Цацаров може безнаказано и да върши престъпления, тъй като позицията на първия обвинител е такава, че той никога и от никого не може да бъде разследван. Така че да е жив и здрав, и ако не се свърши светът – Бог да ни пази оттук нататък", каза Екимджиев.

Той заяви, че не очаква президентът Росен Плевнелиев "да има куража" да спре назначаването на Цацаров, както постъпи с Венета Марковска.

"Дори президентът да наложи вето върху решението на ВСС, то ще бъде преодоляно и Цацаров ще встъпи в длъжност", каза Екимджиев. Държавният глава има право да спре само веднъж решение на ВСС за избор на главен прокурор. При втория избор той няма право да откаже да издаде указ за назначаване.

Според него ВСС е имал "унизителна" роля в поредния скандал, свързан с кадруването в съдебната власт.

"Много добър символ беше марионетният водевил, който разиграваха хора, свързани с "България на гражданите” пред ВСС. Цялата тази постановка с издигането на другите две конкурентни номинации е срамна. Магистрати, които предложиха Галина Тонева и Сарафов, после се отказаха от тях", коментира Екимджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?