Адвокат Ирен Савова: Органите да вземат мерки да не изчезнe и самият Златанов

Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Сн. БГНЕС

"Органите на властта да вземат мерки сега да не изчезне Филип Златанов." С този ироничен призив се обърна към властите в петък пред Нова телевизия един от адвокатите на бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов – Ирен Савова.

"Много странни неща се случват покрай това дело и когато започне да се гледа делото, изведнъж се появяват болни от ебола, а после не са болни, Брюксел спешно връща едни пари...", коментира и другият му защитник Красимир Манов.

Преди ден Софийският апелативен съд (САС) приключи разглеждането на делото срещу Златанов, по което той бе осъден на първа инстанция на 3 години и половина затвор за престъпление по служба. Втората инстанция ще се произнесе по казуса в едномесечен срок.

По време на заседанието на съда в четвъртък назначения по делото графолог Валери Костадинов изненадващо обяви, че изобщо не е знаел за съществуването на втория тефтер на Златанов, тъй като по време на досъдебното производство срещу него е изследвал само черен бележник.

Експертът заяви още, че противно на разпространената информация, той е разглеждал оригинал от тефтерчето. Оказа се обаче, че се е подписал на протокол, в който е посочено, че е правил експертиза на "ксерокопие от ксерокопие", за което той обясни, че не е обърнал внимание.

"Тефтерите не са попадали в нашите ръце и не сме ги виждали", обясниха още защитниците на Златанов в петък. "Тефтерите никога не са били в съда", уточни Красимир Манов и добави, че "никой не знае къде са".

Двамата адвокати отрекоха, че клиентът им има полза от мистериозното изчезване на бележниците и попитаха защо прокуратурата не ги е предоставила на съда, както е било изискано в края на септември.

Всъщност, държавното обвинение назначи свое паралелно изследване на тефтерите, но по разследването за престъпление по служба срещу Златанов, отделено през януари от съдебното му дело. Бележниците изчезнаха от колата на експерта Стефан Бенчев, привлечен по казуса от столичното следствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?