Адвокат Марковски: Иванчева е кадрувала от ареста, за да помогне на общината

Кметицата на "Младост" ще обжалва отстраняването си от длъжност

Снимка: БГНЕС

Обвинената за подкуп в особено големи размери кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е подписала заповед за назначаването на говорителя ѝ Петър Кърджилов за неин заместник на мястото на Румен Русев, за да помогне на общината.

Това се разбра от думите на адвоката ѝ Марин Марковски в петък пред "Bulgaria On Air".

"На практика тя е подписала някакви документи, заповед за отстраняване и назначаване, но това е направено единствено с цел да помогне общината в "Младост" да не остане без кмет. Няма нищо тайнствено в това, прокуратурата прави театър", заяви юристът ден след като спецсъдът уважи искането на обвинението да отстрани Иванчева от длъжност.

Основният аргумент на магистратите бе, че кметицата е уволнила досегашния си заместник Румен Русев, който дал показания в неин ущърб след ареста ѝ на 17 април. Това според съда означава, че тя би могла да уволни или накаже всеки от останалите служители на общината, свидетелствали по делото, и така да упражни натиск върху тях.

"В цялата ситуация няма никаква драма и нищо нередно, неправилно или опасно, което да е извършила Десислава Иванчева. Съгласно закона тя не е отстранена от длъжността кмет, може да извършва действия, свързани с нейната работа", коментира още Марковски, въпреки че спецсъдът още в сряда посочи, че тя напълно законно е подписала заповедите за уволнението на Русев и за назначаването на Кърджилов.

Спецсъдът отстрани от длъжност и заместничкат на Иванчева Биляна Петрова, макар тя да не е издавала никакви заповеди за кадруване в общината. Все пак магистратите прецениха, че нейното отстраняване също е необходимо, тъй като може да се възползва от правомощията си в бъдеще и да заплаши с уволнение или наказание свидетели по делото.

"Това е един коварен ход на прокуратурата. Те казват, че искат отстраняването ѝ, защото с действията си от ареста въздейства на свидетели. Това категорично не е така, защото всички свидетели вече са дали показания. Тя няма нужда колегите ѝ да я защитават, защото нея истината я защитава", заяви адвокат Марковски пред Нова телевизия.

Този аргумент на защитата бе коментиран от спецсъда, според който обстоятелството, че служителите в общината вече са дали показания, не отменя факта, че ако делото стигне до съда, те отново ще трябва да свидетелстват.

Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" от ГЕРБ Петко Дюлгеров са в ареста по обвинение, че са взели подкуп в особено големи размери. Инвеститорът Александър Ваклин обвини кметицата, че му е поискала 500 000 евро, 70 000 от които бяха открити у нея и Дюлгеров. Подкупът трябвало да накара Иванчева да придвижи разрешително на бизнесмена за строеж.

Иванчева категорично отрича обвиненията, твърдейки, че белязаните пари са били подхвърлени в колата ѝ. По повод срещите си с Ваклин, тя обясни, че не е разговаряла с него извън общината, а при разговорите им обсъждали проект за детска площадка.

Споделяне

Още от България