Адвокат на "Юлен": Проява на ниска култура е да парадираш със собственост

Според "Биволъ" документално не личи Марк Жирардели да притежава ски концесионера

Петър Петров, адвокат на "Юлен"

Адвокат на "Юлен" прибегна до необичайна философска теза, за да аргуменира изненадващия ход на дружеството с представянето на австрийския скиор Марк Жирардели за действителния мажоритарен собственик на компанията.

"Западната култура не предполага човек да се афишира като собственик. Дори за някои западни общества това е въпрос на много ниска култура – някой да парадира, че е собственик на нещо. Но тук той (Жирардели, б. р.) осъзна, че нещата са обърнати, че нашият манталитет е малко по-различен, и видя, че може би не е формален, но е някакъв чисто, как да кажа, психологически проблем пред развитието на ски зоната и реши да извърви тази стъпка и да се оповести", заяви Петър Петров в интервю за БНР.

По думите на юриста процедурата по прехвърлянето на собствеността е продължила четири години. Жирардели казва, че е придобил мажоритарния акционер на "Юлен" – "Т.А.К. Сървисиз лимитед", през 2016 г.
На именития скиор е била инициативата за срещата с тримата министри в понеделник, каза още Петър Петров.

"Реално той инициира тази среща. А и тя беше част от вече планираните кръгове от срещи във връзка с преговорите по концесионния договор, така че двете неща съвпаднаха", заяви адвокатът. По думите му, ако държавата не се ангажира с окончателното решение на споровете около ски зоната, фактът, че Марк Жирардели е мажоритарен собственик, няма да има никакво значение.

Петър Пертов изтъкна, че всичко изградено в ски зоната и самият бранд "Банско" е държавна собственост, а концесията приключва след 13 години.

"Рано или късно, ние ще трябва да направим нещо. Радваме се, че това го осъзнава и държавата, защото без реални стъпки в определена посока развитието се спира. А ние нямаме кой знае колко продукти, които бихме могли да промотираме в международен план", добави юристът.

"Развитието на ски зоната носи позитиви на местната общност, на града и на цялата област. Ще продължаваме да настояваме за развитието на ски зона Банско", каза пред БНР и Димитър Русков, председател на Сдружението "Бъдеще за Община Банско", което в последните 6-7 години е инициатор на протестите срещу групата на природозащитниците.

Изсветляването на темата за собствеността на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско е важна заради високия обществен интерес и заради спекулациите на определени кръгове, смята пък кметът на общината Георги Икономов.

"Марк Жирардели като съдружник е изключително полезен, защото той от години е рекламното лице на Банско. Това е човек, който промотира Банско пред света и човекът, който може би най-много разбира от ски. Каквито и инвестиционни намерения да има занапред Марк, а той има яснота и виждане как трябва да се развие курортът, което разбира се тръгва от втората кабинка, докато не се мине през решение на МС и оттам да се даде одобрение, не виждам за какво трябва да говорим", каза кметът.

"Фарсът с обявяването на Марк Жирардели като собственик на "Юлен" не санира проблема, че там има надвзети площи, неплащане на такси и задължения в продължение на години, незаконосъобразно строителство и в крайна сметка увреждане на природата", заяви пред БНР юристът Любомир Костадинов, основател на гражданска група "За Витоша".

"В цялата публика на този цирк остава съмнението, че в момента се прави просто една доста нескопосана пиар акция преди традиционните, станали вече в последните 6 години, "подаръци" за тази и свързани с нея фирми между Коледа и Нова година, когато може би Министерският съвет ще одобри или подготви поредно някое скандално решение. Очевидно това е време за "подаръци" за олигархията", коментира Костадинов.

Според него "пиар акцията" с обявяването на Жирардели като собственик е изиграла лоша шега на "Юлен" и на правителството.

Междувременно, разследващият сайт "Биволъ" твърди, че според негова проверка няма документални доказателства Марк Жирардели през 2016 г. да е купил офшорката "Т.А.К. Сървисиз", която е мажоритарен собственик на концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД.

"Наистина има промяна във веригата на собствеността, но там не фигурира Жирардели, а краен собственик в момента се явява лицето Августа Пападополу", пише "Биволъ".

Според публикацията последният документ за компанията от Британските вирджински острови "Т.А.К. Сървисиз" е внесен в Търговския регистър заедно с годишния финансов отчет на "Юлен" за 2017 г. Той е датиран от 1 юни 2018 г. На него пише, че всички 10 000 акции на "Т.А.К. Сървисиз" са собственост на регистрираната в Кипър Duc Nominees.

Проверка към днешна дата в Търговския регистър на Кипър показва, че Duc Nominees е сменила собственика си на 1 март 2017 г. Тогава Георгиус Георгиу е продал 999 дяла на друга кипърска компания CYF Services Ltd. Тя не е сменяла собственика си от 2015 г., като оттогава до днес собственик на всички дялове е лицето Августа Пападополу.

"Това е документалното състояние на нещата. Никъде не се откриват данни за сделка с някакъв мощен инвестиционен фонд, както твърди Жирардели", посочва Биволъ.

Марк Жирардели стана съветник по зимния туризъм на министър Николина Ангелкова през декември 2014 г. От ведомството обявиха, че за това той не е получавал възнаграждение и е бил съветник до началото на 2016 г. Въпреки това той е присъствал още година на сайта на министерството в екипа от съветници на министъра и едва в началото на 2017 г. е премахнат от него.

Тази година в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов коментира, че всички знаят, че реалният собственик на "Юлен" е акционерът в ПИБ Цеко Минев. От банката официално отрекоха информацията. БНБ и други държавни институции, включително екоминистерството, отказаха да дадат информация кой е действителният собственик на концесионера.

Преди няколко седмици по време на интервю в "Шоуто на Слави" главният прокурор Сотир Цацаров не успя да си спомни кой е собственик на "Юлен", но каза, че прокуратурата разполага с тази информация и ще я съобщи официално. Впоследствие, това така и не се случи, защото се оказа, че разследващите чакат информация по въпроса от Британските Вирджински острови. Цацаров обаче отправи заплаха, че ако правителството не предприеме мерки да коригира нередностите в концесията на ски зоната, ще бъде образувано наказателно производство. В резултат, кабинетът започна преговори за промяна на концесионния договор.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?