Адвокат по делото КТБ: Основният свидетел изпада в амнезия, трябват нови доказателства (видео)

Разпитът на първия свидетел по мегаделото отне година

Бисер Лазов, Снимка: БГНЕС

След почти година приключи разпитът на първия свидетел по мегаделото за краха на Корпоративна търговска банка (КТБ) – Бисер Лазов, който в миналото бе главен счетоводител на фирмите на Цветан Василев и негова дясна ръка.

Защитниците на банкера представиха нови доказателствения искания за официални на документи, по които да бъде разпитван Лазов. Искането им е свързано с това, че доста често на техни въпроси Лазов изпада в амнезия и отказва да отговори с различни оправдания, като че не може да си спомни, или че има нужда от време, за да се подготви, каза пред БГНЕС адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов.

На заседанието във вторник Лазов бе разпитван от адвокатите на Василев за фирмата "Евробилд" 2003, която бе от орбитата на КТБ, но след фалита ѝ бе придобита от Лазов.

"Слушахме тирадата на основния свидетел на прокуратурата, който в залата ни обясни, че крадейки имущество от "Евробилд 2003", го е спасявал. То било свободно от ипотеки, той се е разпоредил с него, като е прехвърлил имущество на негови близки с цел да го спаси. Само че това имущество продължава да е в собственост на негови близки хора, не е ипотекирано в полза на банката. Най-простото би било в тази ситуация, имуществото, което е под негов контрол, да намери начин да го обезпечи в полза на банката. Той не го е направил", заяви Симеонов и добави, че Лазов се е разпоредил със сградата на София прес и я е прехвърлил към несъществуващ кредитор на това дружество към 30 юни 2014 г.

Адвокатът посочи още, че дружеството е имало 162 млн. задължения към други дружества, както и кредит, получен от КТБ. Също така има внесени в КТБ като подчинен срочен дълг пари, които са в размер на над 30 млн. лв., и недвижимо имущество, което е било ипотекирано по определени сделки, и такова, което не е било ипотекирано.

"Дружеството е било с позитивен баланс. За това той го е взел под свой контрол, защото е имало какво да се реализира в това дружество. То е имало достатъчно имущество, което е могло да покрие всички тези средства, които са му били отпускани във вид на кредити", посочи адвокатът.

Попитан дали той не го е поел по неволя, защото отговорникът за две дружества Виктория Иванова се е отказала, Симеонов каза, че тепърва ще се изяснява дали тя наистина се е отказала или е била помолена да се оттегли.

Симеонов обясни, че към момента на затварянето на фирмата имуществото е било под нейн контрол.

"Дали тези имущества са били ипотекирани, заложени, това са различни форми на обезпечаване. Става дума за имущество, което е било в контрола на дружества, които са кредитополучатеи от банката. Тепърва ще излизат нови неща, тъй като имуществото, което е било под контрола на банката, надхвърля 2 млрд. евро. Би могло при едни нормални пазарни условия да покрие всичките задължения, които са възникнали към момента на фалита на банката", подчерта той и се възмути на твърденията на свидетеля, че тези въпроси са извън предмета на доказване по делото.

Адвокатът уточни, че те не обхващат разследвания период от прокуратурата.

"След 20 юни (2014 г., когато КТБ бе затворена -бел.ред.) започна пладнешки грабеж на имуществото, което е било придобито със средства на КТБ. Ние искаме това да излезе наяве и да се види кои са действащите лица", настоя адвокатът.

По думите му след грабежа не е останало почти нищо и синдиците харчат събраните пари за завеждане на дела и плащане на хонорари.

Лазов и Симеонов влязоха в пререкание, след като адвокатът му каза да не се напъва да намери аргументи за сделката.

"Напъвам се, защото имам говорен дефект", извика Лазов, който заеква. След това заяви, че се вълнува и защото за другите КТБ е била просто работа, а за него – животът му, съобщи ClubZ.

Лазов твърди, че е решил да свидетелства, след като през 2014 г. бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев отказал да се върне от Австрия и поеме отговорност. Бившият главен счетоводител твърди, че банкерът бил като Исус Христос, а приближените му го следвали като апостоли.

Споделяне

Още по темата

Още от България