Адвокат се опасява, че се води битка за безнаказано полицейско насилие

Води се битка за увековечаване на правото на полицията, когато извърши тежко престъпление, каквото е убийството - да не търпи наказание. Тези случаи са все по-чести и малка част от тях стигат до медиите. Това заяви адвокат Васил Василев в понеделник преди заседанието на Военно-апелативния съд по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Василев представлява интересите на роднините на Димитров. Той е адвокат и на топ-обвиняемия Алексей Петров. Делото за смъртта на благоевградчанина продължава да се лута между съдебните инстанции вече няколко години. Димитров почина по време на арест в рамките на полицейската операция "Респект", разпоредена от Румен Петков след убийството на банкера Емил Кюлев през 2005 г.

Подсъдими за смъртта на Чората са петимата полицаи, участвали в задържането му, което завърши със смъртта му. Бившите полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски на два пъти получаваха тежки наказания, но процесът все започва отново поради всевъзможни причини.

Като пример за "водената битка" адвокат Василев припомни ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, при чието задържане също е било упражнено полицейско насилие. Записът от задържането му обаче е бил скрит и не може да бъде сезиран Европейският съд по правата на човека и да се поиска от прокуратурата да разследва този случай.

Поредното произнасяне на съда по делото за смъртта на Чората ще стане до месец.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?