Адвокат Ялнъзов още чака мотивите за присъдите на медиците ни

Адвокатът на осъдените български медици Пламен Ялнъзов отново е посетил съда в Бенгази във вторник сутринта, но не е получил мотивите за издадените смъртни присъди на медицинските сестри и д-р Ашраф.

В понеделник Ялнъзов направи безуспешен опит да получи присъдите. Според либийското законодателство срокът за връчване на мотивите е 30 дни. Мотивите за присъдата на петте български медицински сестри трябва да бъдат дадени до 6 юни.

Ялнъзов разговаря с медицинските сестри, които са в затвора в Бенгази и очакват да бъдат преместени в Триполи. Те са обсъдили разширяването на защитата с трима български и един египетски адвокат.

Кристияна Вълчева каза, че тя и останалите българки не са притеснени от забавянето, тъй като са свикнали с това, че либийците отлагат обикновено до последния възможен срок.

Петте медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж бяха осъдени на смърт на 6 май по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на около 400 деца в детската болница в Бенгази.

Д-р Здравко Георгиев, който бе подсъдим заедно с тях, бе освободен. Той бе осъден на 4 години затвор по обвинение за неправомерно опериране с чужда валута и бе освободен, тъй като вече е излежал присъдата си. Триполи все още не му дава изходна виза, за да се завърне в България, защото се очаква прокуратурата да обжалва присъдата му.

Споделяне

Още от България