Адвокатът на арестувания с 360 килограма кокаин се чуди дали не е по-безопасно в ареста

Арестуваният заради откритите в Студентски град 360 килограма кокаин Николай Петров остава за постоянно в ареста, реши в сряда Софйският градски съд. Младият мъж бе задържан при полицейска проверка в понеделник.

Той седял в паркирана кола, когато полицейски патрул решил да го провери. На униформените им направило впечатление, че Петров изглежда притеснен. При проверката той им признал, че в багажника има 40 кг кокаин. Мъжът бил задържан на място, а от него бил взет ключ за апартамент в близък блок. Там били намерени още 327 пакета наркотик. Техните опаковки имали осем различни щампи, според чистотата на наркотика. Според МВР кокаинът е на стойност около 10 млн. евро, а при продажбата на дребно цената може да скочи до 81 млн. лв.

Изправени сме пред тежка ситуация

"Защитата в момента е изправена пред една много тежка ситуация, в която да се чуди по какъв начин е най-правилно да бъдат охранени правата на нейния клиент. От една страна аз не смятам, че това лице следва да бъде с мярка "задържане под стража", а от друга, не знам, ако бъде с по-лека мярка, какво следва по отношение на него", заяви пред съда адвокатът му Вяра Братоевска.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_39cd597ab5a59dd0c6fbb14972e90b63.jpg

Тя все пак поиска Петров да бъде оставен под домашен арест. Съдът отхвърли молбата ѝ.

32-годишният мъж е от монтанското село Златия. Той живее с бременната си в седмия месец приятелка, а родителите му са болни, обясни адвокатът. Тя подчерта, че той можел да стои под домашен арест на адреса си там, далеч от София и в "средата, в която е бил до този момент“.

Депо за разпространение

Апартаментът в Студентски град най-вероятно е депо за разпространение на наркотици, смятат разследващите, обясни наблюдаващият прокурор Павел Панов. Към момента се счита, че кокаинът в колата вероятно е бил предназначен за продажба. Според МВР цялото открито количество е било предназначено за Азия и Западна Европа.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_b1b600334a0ee05f6d52a7be164099c2.jpg

Задържаният е живеел под наем в апартамента. Във въпросната сграда е открита друга кола, собственост на Петров, а в апартамента – ключовете от нея. До момента арестуваният отказва да дава обяснения.

Винаги, при откриването на такива количества наркотици, се търсят съучастници, обясни прокурорът. Той отказа да даде повече подробности.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_619676bc354d6fcc26fe07f74f3e46e2.jpg

Болестта на родителите не го е спряла

Към момента има достатъчно доказателства, че Петров е съпричастен към престъплението, реши съдия Николай Николов. Той цитира свидетелски показания на полицаите, които са го арестували, както и протоколи за изземване.

Съдията не прие аргументите, че Петров трябва да е под домашен арест, защото родителите му са болни, а приятелката му – бременна.

"Всички тези дадености са били налице и към момента на извършване на деятелността, за която е привлечен и въпреки това не са възпрели последния", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?