Адвокатът на "Бромак" поиска отвод на шефа на ВАС по делото "КТБ"

Адвокатът на "Бромак" поиска отвод на шефа на ВАС по делото "КТБ"

Адвокатът на мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) "Бромак" Менко Менков е поискал отвод на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев по делото за отнемането на лиценза на банката. Това съобщи самият Колев преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

В началото на седмица стана ясно, че Колев лично се е наел да председателства петчленния състав, въпреки че по специалност е наказателен съдия.

ВАС трябва да реши окончателно дали БНБ е взела законно решението за отнемане на лиценза на КТБ. На първа инстанция съдът обяви, че акционерите нямат основания да атакуват решението на централната банка. Очакването е окончателното решение да бъде взето до средата на април. Ако ВАС отново отхвърли претенциите на акционери, то делото за фалита на банката може да започне по същество пред Софийския градски съд.

Според шефа на ВАС мотивите на адвокат Менков да поиска отвода му са, че ще оказва въздействие върху състава. "Разбира се, че ще участвам в дебатите, аз съм член на състава и ще подпиша всеки негов акт. Искането за отвод е несериозно", обясни Колев. Искането на адвокат Менков ще бъде обсъдено в петък. По-късно Менков възрази срещу определението на Колев, че мотивите за искания отвод са "несериозни".

Докладчик по делото е съдия Росен Василев, който работи като командирован във ВАС. Преди това той е бил съдия в Благоевград. Адвокатът на "Бромак" е поискал отвод и на Василев, защото е командирован във ВАС по искане на Колев и за това е зависим от него.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?