“Адвокати без граници” заведоха дело срещу Кадафи

“Адвокати без граници” заведоха дело срещу Кадафи

Асоциацията "Адвокати без граници" обяви в сряда, че по молба на палестинеца с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж е внесла в парижката прокуратура иск за започване на гражданско съдопроизводство срещу Муамар Кадафи заради мъченията, изтърпени от палестинския лекар в либийските затвори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Председателят на асоциацията Франсоа Кантие уточни, че искът е внесен срещу полковник Кадафи, петима либийски полицаи и един либийски лекар затова, че са измъчвали палестинския лекар.

Доктор Ашраф прекара осем години и половина заедно с пет български медицински сестри в либийски затвори по обвинения, че е заразил с вируса на СПИН над 400 либийски деца. Шестимата медици бяха освободени през юли с активната намеса на президента на Франция Никола Саркози и  тогавашната му съпруга Сесилия.

Парижката прокуратура заяви, че не разполага с информация за внесен от "Адвокати без граници" граждански иск срещу Муамар Кадафи.

Искът срещу либийския лидер е внесен в момент, когато той е на петдневно официално посещение в Париж по покана на президента Саркози.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?