Адвокати и бизнесмени най-често предлагат пари на съда

Адвокати и бизнесмени най-често предлагат срещу пари да ускорят хода на делото или да повлияят на решението на съда. Това сочат данни от социологически сондаж на Асоциация "Прозрачност без граници", представен в петък на конференция за въвеждането на антикорупционни политики и практики в българските съдилища.

Проучването показва, че едва 14.3 на сто от запитаните бизнесмени са доволни от работата на съда и прозрачността на съдебната система, докато при гражданите този процент е значително по-висок - 58 на сто.

Липсата на съвременни технически средства, опитите за неправомерно въздействие върху съда, ниските заплати и липсата на достатъчно служители са изтъкнати от гражданите като основни трудности пред правораздаването.

Според бизнесмените обаче препъни камък за магистратите са по-скоро честите промени в изискванията и липсата за сигурност, недобрата организация за водене на делата.

65 на сто от гражданите и 71.4 на сто от бизнесмените смятат, че честите промени в законодателството са основният проблем в работата на съда, 41 на сто от гражданите и 28.6 на сто от бизнесмените заявяват, че магистратите преувеличавали проблемите си.

Гражданите и бизнесмените общо взето са на едно мнение, че перспективите за професионалното развитие, увеличаването на щатните бройки, повишението на заплатите, въвеждането на стандарти за обслужване на гражданите и предоставянето на информация на медиите са начините за подобряване работата на съда.

Представители на неправителствени организации и журналисти се обединяват зад мнението, че е възможно гражданската енергия да противодейства на корупцията в съдебната система, но все още апатията и разочарованието надделяват.

Споделяне

Още от България