Адвокати искат дисциплинарно преследване за героя от "Яневагейт" Мондешки

Адвокати искат дисциплинарно преследване за героя от "Яневагейт" Мондешки

Новоучреденият Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР) поиска в петък от Висшия адвокатски съвет да образува дисциплинарно производство срещу адвокат Момчил Мондешки. Повод е последната серия от записи по аферата "Яневагейт", публикувани в сайта "Биволъ".

Момчил Мондешки е един от тримата участници в записаните разговори, твърди друг участник - бившата съдийка Румяна Ченалова.

От стенограмите на "Биволъ" се разбира, че той е опитвал да помага всячески на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Мондешки разказва как “ПИБаджиите” са изразили готовност да събират пари за спасението на Янева, как е получавал информация от ДАНС. За капак се разбра, че Янева е изнасяла от съда папки, които притеснявали адвоката.

ИКАР припомня, че до този момент адв. Мондешки не е коментирал публично дали изнесените данни са верни или не. Той отказа да се яви и пред ВСС по време на проверката "Яневагейт".

“Всички ние като адвокати сме длъжни да вземем отношение, когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура.

Настояваме Висшият адвокатски съвет да оповести становището си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адв. Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за уронване на престижа и достойнството на професията", се казва в писмото на ИКАР.

В него се настоява всички компетентни дисциплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство.

ИКАР допълва, че ако изнесеното в медиите не е вярно, адвокатурата е длъжна да защити своя колега, но ако е – Мондешки трябва да бъде лишен от адвокатски права.

"Средно положение няма. Бездействието на органите на адвокатурата до момента е абсолютно недопустимо”, се казва в писмото на ИКАР.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова коментира, че отношение трябва да се вземе първо от местната колегия, в която е вписан Монедешки. "Ние сме контролна инстанция и не може да взимаме отношение", допълни тя, цитирана от "Дневник".

Момчил Мондешки е регистриран към адвокатската колегия в Стара Загора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?