Адвокати на Тръмп искат да спрат книга с експлозивни разкрития за Белия дом

Президентът обвини бившия си стратег Банън, че е изгубил разсъдъка си

Тръмп и Банън
Адвокати на президента Доналд Тръмп настояват да се спре разпространението на книга, съдържаща експлозивни разкрития за кампанията на Тръмп, както и за ситуацията в Белия дом, съобщават американски медии. В писмото се настоява авторът на книгата Майкъл Улф и издателят му "незабавно да преустановят и да се въздържат от по-нататъшно публикуване, издаване или разпространение на книгата", предаде БиБиСи. 
 
Преди това Доналд Тръмп се нахвърли срещу бившия си близък съветник и главен стратег на Белия дом Стив Банън, който осъжда като "изменническа" проведената по време на предизборната кампания среща между сина и зетя на Тръмп с група руснаци.
 
Въпросната среща попада в разследването на специалния прокурор Робрът Мълър за евентуална намеса на Русия в американските избори. 
 
Тръмп реагира гневно на твърденията на Банън, заявявайки, че е "загубил разсъдъка си". 
 
Адвокати на президента са заплашили Банън със съд, той като според тях е нарушил споразумението за неразгасяване на конфиденциална информация и е опозорил президента с изявленията си пред бившия коментатор от "Гардиън" Майкъл Улф. 
 
Скандалът избухна след като медии публикуваха откъси от новата книга на Улф "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" (Fire and Fury: Inside the Trump White House), разкриваща експлозивни сведения за междуособици и организационен хаос в сърцето на американската президентска институция.
 
В книгата се разказва, че Тръмп нито е бил подготвен да стане президент, нито е искал това. 
 
Банън нарушил ангажимента да не разгласява поверителна информация 
 
Адвокатите на президента заявиха, че Банън е нарушил договора, с който е бил назначен в Белия дом, като е говорил пред Улф за Тръмп и семейството му, "разкривайки поверителна информация" и правил "презрителни", а в някои случаи "напълно клеветнически изявления пред Улф за Тръмп, членове на семейството му и за предизборната кампания", предаде БиБиСи. 
 
Банън отвърна на критиките в своето радиопредаване, казвайки, че Тръмп е "велик човек". "Вие знаете, аз го подкрепям ден и нощ", заяви той по радиото, което е част от оглавяваната от него крайнодясна медия "Брейтбарт нюз". 
 
Улф твърди, че книгата му, която излиза другата седмица, е базирана на над 200 интервюта със самия Тръмп, с хора най-близкото му обкръжение, с висши служители от Белия дом и политици. По думите му "всички те – 100 процента – са стигнали до извода, че той (Тръмп -бел.ред.) е неспособен да върши тази работа (на президент -бел.ред.).
 
Срещата с руснаци посред кампанията – изменническа и непатриотична 
 
В книгата са цитирани изявления на Стив Банън, който нарича "непатриотична" и "изменническа" срещата от юни 2016 г. на група руснаци със сина на Доналд Тръмп и с водещи представители на предизборната кампания на баща му.
 
Банън изразява изумление от срещата, състояла се в Тръмп тауър в Ню Йорк. На нея е присъствала руската адвокатка Наталия Веселницкая, за която се твърди, че е предлагала компрометиращи сведения за кандидат-президента на Демократическата партия Хилари Клинтън. 
 
В срещата, уредена от сина на Тръмп, Доналд Тръмп-младши, присъствали още зетят на Тръмп - Джаред Къшнър, и Пол Манафорт, оглавявал по онова време предизборния щаб на кандидата на републиканците, спечелил президентските избори през ноември. 
 
Срещата е обект на федералното разследване за потенциална руска намеса в предизборната кампания в САЩ и за връзки на хора от екипа на Тръмп с Русия. 
 
"Три от най-важните момчета от кампанията на Тръмп решиха, че е добра идея да се срещнат с чуждо правителство в Тръмп тауър, в конферентната зала на 25-ия етаж, без присъствието на адвокати. Те нямаха никакви адвокати там", казва Банън в цитирани от медиите откъси от книгата.
 
"Дори ако си мислите, че това не е предателство, че това не е антипатриотично или не е глупост, а аз мисля, че става дума точно за това, вие трябваше да повикате веднага ФБР", коментира Банън.
 
Тръмп: Банън е изгубил разсъдъка си, мисли само за своя интерес 
 
Малко след като тези откъси се появиха в медиите, Доналд Тръмп обвини Банън, че е загубил разсъдъка си.
 
"Стив Банън няма нищо общо с мен или с моето президентство. Когато той бе уволнен, той не само изгуби работата си, той изгуби разсъдъка си. Стив не представлява моята електорална база. Той мисли само за себе си и за своя интерес", се казва в остро изявление на Тръмп, с което се бележи разрив в отношенията между него и Банън, който бе възприеман като стратег на изборната победа на Тръмп през 2016 г.
 
Според Тръмп ролята на Банън в историческата му победа е била "много ограничена". Той обвини бившия си съветник, че е прекарал времето си в Белия дом в пускане на фалшиви информации до медиите, за да се прави на по-важен, отколкото е бил.
 
В изявлението Тръмп казва още, че рядко е имал срещи на четири очи с Банън и че Банън само е претендирал, че има влияние, за да заблуди малцината хора, които нямат достъп и са несведущи и на които той е помогнал да напишат една съмнителна книга, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 
Стив Банън бе ръководител на кампанията на Тръмп в месеците преди неговото избиране за президент. Той обаче зае този пост след срещата, която коментира в книгата. Когато Тръмп встъпи в длъжност, Банън стана главен стратег на Белия дом - пост, от който бе уволнен през август.
 
В книгата Банън казва още, че смята, че разследването за евентуален сговор между хора от кампанията на Тръмп и Русия ще се фокусира върху прането на пари.
 
Четирима души от екипа на президента на САЩ са разследвани по този случай. Сред тях е Пол Манафорт, на когото бяха повдигнати обвинения на 30 октомври миналата година. 
 
Доналд Тръмп-младши бе разпитан при закрити врата в Конгреса за срещата с руската адвокатка. 
 
Разкритията в книгата
 
Книгата на бившия коментатор на "Гардиън" Майкъл Улф, която излиза на пазара следващия вторник, съдържа редица експлозивни разкрития:
 
- Стив Банън смята, че срещата на Тръмп-младши с група руснаци е "изменническа"
 
- Екипът и близките на Тръмп са били шокирани и ужасени от изборната му победа
 
- Съпругата му Мелания била обляна в сълзи в изборната нощ, при това не от щастие
 
- Тръмп е бил вбесен, че най-прочутите американски звезди са отказали участие в церемонията по встъпването му в длъжност
 
- Новият президент смятал, че Белият дом е неприятен и дори малко страшен
 
- Дъщеря му Иванка и съпругът ѝ Джаред Къшнър имали план тя стане "първата жена президент на САЩ"
 
- Иванка Тръмп се шегувала с прическата са баща си и често разказвала на приятели как се прави. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят