Адвокати настояват за адекватна защита на професионалнната тайна, а не просто компромис

Адвокати настояват за адекватна защита на професионалнната тайна, а не просто компромис

Работната група, която ще търси компромис по Закона за мерките срещу изпирането на пари, ще започне работа идния вторник. Това обяви заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Стоянов на провеждащото се в Ректората на Софийския университет Общо събрание на адвокатите, съобщи БНР.

Създаването на работната група беше договорено на среща на Съвета с председателя на НС и ръководството на ДАНС. Повод за това стана недоволството на адвокати, според които задължението да докладват на контраразузнаването за свои клиенти би нарушило адвокатската тайна. 

Атанас Стоянов не смята, че има разнобой в адвокатските среди въпреки протестите на юристи, според които Висшият адвокатски съвет е бездействал при приемането на спорните текстове. Лично той не смята, че ще се стигне до национална адвокатска стачка.

"Считаме, че следва да има прецизиране на това какво прави адвокатът. Адвокатът никога не следва да става доносник на различни служби, защото интересът на клиента е свещен за него и адвокатската тайна трябва да съществува", посочи той.

От своя страна адвокат Велислав Величков от лагера на протестиращите предупреди, че стачка не е изключена. Той упрекна Висшия адвокатски съвет в бездействие при приемането на текстовете.

“Ако ние не видим не просто мълчалив консенсус – да не се прилага законът или отлагане на сроковете – а не видим действена, защитаваща адвокатите промяна в закона, стачката ще я организираме ние", заяви Величков.

В рамките на дискусията по отчетите адвокатите коментират и последните законодателни промени, срещу които гилдията възрази. В приветствието си към колегите председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов остро критикува работата на народните представители.

"Случилото се през изминалите дни – и със Закона за защита на личните данни, и по повод Закона за прането на пари, и особено с Изборния кодекс – ме кара да изпитвам срам, да изпитвам и гняв. И си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас: Къде е правовата държава? Къде е конституционно регламентираната парламентарна република?", коментира Славов.

През последните дни юристи изразиха недоволството си от начина, по който са представлявани от адвокатурата в казуси като Закона за мерките срещу изпиране на пари. Адвокатите протестираха срещу текстове в закона, които, според тях, ги превръщат в доносници и обезсмислят адвокатската тайна.

Споделяне

Още от България