Адвокати обвиняват депутати, че копират техен законопроект

Висшия адвокатски съвет е против алтернативния проект на Закон за адвокатурата, който бе внесен в парламента на 3 юли, съобщи БТА.

Становището е било изразено на Национална конференция на Висшия адвокатски съвет с председателите и секретарите на адвокатските колегии от страната, проведена на 3 и 4 октомври във Велико Търново. Отхвърленият от адвокатите законопроект е бил внесен от депутатите от НДСВ Камелия Касабова, Нина Чилова, Снежина Чипева и Валери Димитров.

Представителите на адвокатските колегии изцяло застават зад проекта на Висшия адвокатски съвет, който е бил внесен в Народното събрание на 20 декември 2002 година от народните представители Борислав Ралчев (НДСВ), Младен Червеняков (БСП), Йордан Соколов (ОДС) и Четин Казак (ДПС), се казва още в съобщението на Висшия адвокатски съвет.

Участниците в Националната конференция смятат, че алтернативният проект копира 80 процента от предложенията в законопроекта на Висшия адвокатски съвет, а в останалата си част защитава тясно корпоративни интереси. В същото време са пренебрегнати основни принципи на адвокатската професия, пише в съобщението.

Проектът на четиримата депутати предвижда да бъдат създавани капиталови адвокатски дружества, което подменя характера на адвокатската професия и я превръща от дейност за защита на правата и интересите на гражданите, в търговска дейност, добавят в своето съобщение от Висшия адвокатски съвет.

Съветът и участниците в Националната конференция са достигнали до извода, че приетите с постановление на Министерския съвет нови съдебни такси са прекомерно завишени, се казва още в съобщението.

Според адвокатските колегии член 39 от Закона за достъп до класифицираната информация трябва да бъде променен и адвокатът, който е упълномощен от страна по дело с гриф за секретност, да има директен достъп до това дело. Сега законът е предвидил такъв достъп само за съдията, респективно прокурора по гледаното от него дело.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: