Адвокати от пет области искат оставката на Гешев и Кирилов, готвят протест

Висшият адвокатски съвет с поредна остра позиция срещу прокуратурата

Адвокати от пет области искат оставката на Гешев и Кирилов, готвят протест

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) излезе с поредната си остра позиция, в която призова за прекратяване на "порочни практики", докато пет колегии - в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, поискаха оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Поводът е събитията от последните дни и изказванията и действията на двамата, с които уронват престижа на юридическата професия.

Адвокатите се заканват да пристъпят към ефективни протестни действия, които да продължат докато Гешев и Кирилов не подадат оставка.

"Вчера г-н Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия. Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт, ние, в качеството си на юристи и български граждани, призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на България, защото, считано от вчера, той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване." Това се казва в позицията на петте адвокатски колегии.

Поводът за исканата оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов е коментарът му във Фейсбук за бившия правосъден министър Христо Иванов.

"Междувременно станахме свидетели и на още едно падение на наш колега, достигнал по описан в басните на Михайловски начин до поста на правосъден министър на България. В профила си във Фейсбук г-н Данаил Кирилов си позволи, използвайки доста просташки език, неприсъщ на юридическата общност в страната, да коментира събития, касаещи негов колега и предшественик на поста на министър на правосъдието – г-н Христо Иванов. Вместо да се изуми от действията на служителите на НСО, разиграли се през седмицата пред очите на цялото общество, довели и до поругаването на националния флаг от хората, призвани да пазят българските институции (нещо което не е успяла да направи никоя чужда армия, а направиха гардовете на НСО), г-н Кирилов си позволи да занимава обществото с творческите си пориви и "юридическите" си коментари по случая. В следствие на това стана очевидно за пореден път, че юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост", пишат адвокатите.

Малко след тяхната реакция Висшият адвокатски съвет (ВАдС) излезе с поредната си остра позиция срещу прокуратурата с призив за прекратяване на "порочните ѝ практики". Посочва се, че под огромна заплаха са поставени два от стълбовете на демокрацията - правото на защита и справедлив съдебен процес, и презумпцията за невиновност.

"Превръща се в практика задържането на адвокати, в качеството им на защитници на физически лица. Адвокатът бива отъждествяван публично с неговия подзащитен, което е в драстично противоречие с процесуалното му качество", се казва в позицията на ВАдС.

В нея е посочено още, че начинът, по който се извършват претърсвания и изземвания има за цел публичен ефект, а не да се докаже вината на заподозрения или обвиняемия.

"Разпространяването на подбрани от прокурора доказателства по висящи досъдебни производства, нарушава грубо презумпцията за невиновност и съзнателно привлича медийното внимание към определени дела. Това създава впечатление, че решаването на правния спор зависи не от съда, а от общественото мнение", заявява ВАдС.

Висшият адвокатски съвет настоява "тези порочни практики да бъдат преустановени".

ВАдС обещава да инициира обществена дискусия по поставените проблеми в защита на върховенството на правото и Конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?