В отворено писмо до ВСС, Цецка Цачева и Вивиан Рединг

Адвокати поискаха да знаят с кои съдии Цветанов си говори всеки ден

Адвокати поискаха да знаят с кои съдии Цветанов си говори всеки ден

Близо 50 адвокати от София, Пловдив, Сливен и Варна изпратиха в сряда отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), парламентарния шеф Цецка Цачева и еврокомисаря по правосъдие Вивиан Рединг, в което поискаха да бъдат огласени имената на съдиите, с които вътрешният министър Цветан Цветанов твърди, че говори всекидневно и го подкрепят.

Юристите цитират две интервюта на МВР шефа пред в. „24 часа” и ТВ7, в които през януари той обяви: "Благодаря на тези съдии, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната” и "Има много съдии, с които аз комуникирам ежедневно и които ме подкрепят.”

В писмото е посочено, че тъй като Цветанов е ръководител на ведомството, което е пряко ангажирано с разследването в досъдебната фаза на всяко наказателно производство, въпросните му неформални и чести разговори "създават у нас съмнения в безпристрастността на "много съдии” и в осъществяване на разглеждането и решаването на делата от тях само и единствено в съответствие с основните принципи на НПК и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи”.

Адвокатите настояват за публичното огласяване на имената на тези близки до министъра магистрати, за да може да се гарантира правото на справедлив процес на подсъдимите по делата, които им бъдат разпределени.

"Така ще се създадат и реални предпоставки за всеки подсъдим и/или неговия защитник да упражни признатото в НПК право на отвод по всяко конкретно дело, предвидено като гаранция за решаване на спора от независим и безпристрастен съд”, завършва писмото, подписано от редица авторитетни юристи, явяващи се по много от знаковите дела у нас.

Това на практика е нов епизод от откритата война, която Цветанов води от началото на мандата на ГЕРБ със съдебната власт, като адвокатурата за първи път се включва толкова активно в критиката към министъра заради опитите му за директен натиск в правораздаването.

Както Mediapool писа неотдавна "топлите” връзки между МВР шефа и някои съдии стигнаха дори до това, семейната му приятелка и скандално избрана за председател на Софийския градски съд Владимира Янева, да дава съвети на полицията и ДАНС как да бъде манипулирана статистиката за специалните разузнавателни средства (СРС), така че разрешенията да изглеждат по-малко на брой, а и да се осигури по-дълъг период на подслушване и проследяване.

Размяната на остри реплики между Цветанов и ръководството на Съюза на съдиите в България пък доведе до дело за клевета срещу министъра, заведено от председателя на организацията Мирослава Тодорова. Повод за това стана изводът на Цветанов, че щом съдийката е забавила мотиви по осъдителната присъда на наркотрафикант, това означава, че може би тя работи в услуга на организираната престъпност.

Mediapool се присъединява към отвореното писмо на адвокатите, като с готовност ще даде възможност на всеки от съдиите, които имат близки контакти с министър Цветанов, публично да обясни по какъв начин и каква точно промяна цели да донесе на съдебната система, сътрудничейки си с МВР шефа.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България