Адвокати поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет

Опозицията в професионалната общност има готовност за стачка

Т. нар. Фейсбук общност на българските адвокати даде специална пресконференция на 24 февруари. Снимка: БГНЕС

Българската адвокатура не е нито свободна, нито независима, заяви адвокат Велислав Величков от т. нар. Фейсбук общност на българските адвокати, в която има над 2100 правозащитници от цялата страна.

Своеобразното сдружение обяви готовност за организиране на национална адвокатска стачка и настояха за сериозни нормативни промени, които да гарантират нормалното упражняване на тяхната професия. Те се обявиха и срещу дейността на Висшия адвокатски съвет, който според тях не защитава адекватно правата на адвокатите в страна и дори настояха за оставка на неговото ръководство.

За конкретен повод те посочиха провеждащото се на 23 и 24 февруари Общо събрание на адвокатите в страната, както и решенията, взети на него.

"Това не бе общо събрание на адвокатите, а нещо като партиен конгрес на БКП до 1989 г. и като стилистика, и като реторика. Нашият тъжен извод е, че адвокатурата не само не е влязла в XXI век, но започваме да се съмняваме, че тя е изгубила първоначалната инерция от навлизането на свободата и демокрацията и се е върнала към мрачните тоталитарни времена. Висшият адвокатски съвет се държи като политбюро на адвокатурата, което изглежда се намира в пряка корелация с властта и по пътя на най-малкото съпротивление е готово да премълчава нарушаването на правата на адвокатите за сметка на удобния разговор с властимащите", смята адвокат Величков.

Той поясни, че по време на вчерашната дискусия са се чули много критични мнения за това да не бъдат приемани докладите и отчета на адвокатския съвет, а самият той е бил подложен на "унищожителна критика".

"Общият резултат е, че нямаше нито едно изказване в подкрепа на това, че работа е свършена, че дейност е отчетена, но накрая делегатите от две колегии – София и Варна, чиито представители почти не се изказаха през деня, предопределиха, че адвокатурата остава в XX век. Хартиена адвокатура, номенклатурна адвокатура, мълчалива адвокатура. Хората, които най-много мълчаха и нищо не казаха, те гласуваха за ръководните ни органи. Имаше над 30 предложения, направени от делегати от страната, които в крайна сметка не бяха подложени на гласуване. Това, което се занимава сегашният, а и миналият състав на Висшия адвокатски съвет, е да манипулира предложенията", подчерта още адвокат Величков.

Адвокатите изразиха още няколко искания, сред които промяна на Закона за мерки срещу изпиране на пари и правилника за неговото прилагане, възможност за подаване на конституционна жалба от ВАдС, промяна в Закон за адвокатурата, реформи в органите на адвокатурата, електронно гласуване и адекватна защита на адвокатската дейност.

"Спрямо адвокатите за първи път се извършиха сериозни репресивни действия заради дейността, която извършват. Нямаше никакво участие и включване от Висшия адвокатски съвет. Бяха направени предложения за промяна в Закона за адвокатурата с цел ние да си вършим по-добре работата, но това не се случи", допълни адвокат Петромир Кънчев.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?