Адвокатите на българките внасят искове срещу либийските офицери - мъчители

Адвокатският екип на медицинските сестри ще внесе исковете за обезщетение на българските медицински сестри срещу либийските офицери, обвинени че са измъчвали нашите сънароднички. Исковете ще бъдат внесени от адвокат Георги Гатев и Хари Хараламбиев на 25 януари, когато е насрочено заседание по делото срещу мъчителите, заведено в съда Ай Захра в Либия. Това съобщи координаторът на българската защита Траян Марковски пред Дарик радио.

Отделен е въпросът дали исковете ще бъдат приети, той като съдът има право и да ги отклони, ако прецени, че ще затруднят наказателното разглеждане на делото, обясни адвокат Марковски. Тъй като по него има десет подсъдими, всичко е възможно да се очаква, допълни той.

Траян Марковски отказа да коментира на този етап какви доказателства срещу либийските офицери, измъчвали нашите медици, ще се внесат заедно с гражданските искове. Първо исковете трябва да бъдат внесени в съдебна зала, после ще се коментират, заяви той.

Той прогнозира по това дело същата голяма продължителност на първа инстанция, каквато бе и по обвинението срещу българските медсестри в умишлено заразяване със СПИН.

По този повод Траян Марковски отхвърли възможността Върховният съд на Либия, където се обжалват смъртните присъди на петте българки и либийския лекар Ашраф, да се повлияе от делото срещу техните мъчители, защото по него няма да има краен резултат до момента, в който върховните съдии се произнесат.

Споделяне

Още от България