Адвокатите на Тръмп поискаха незабавно спиране на процеса за импийчмънт

Демократите и някои умерени републиканци настояват Болтън да свидетелства пред Сената

Сн. ЕПА/БГНЕС

Защитата на президента на САЩ Доналд Тръмп приключи с излагането на аргументите си пред Сената в рамките на процеса за импийчмънт срещу Тръмп, съобщиха информационните агенции.

Адвокатите на Тръмп още веднъж повториха, че делото е политическо и демократите просто искат да променят резултатите от президентските избори през 2016 г., спечелени от Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Юристите на президента призоваха делото срещу него в Сената незабавно да бъде прекратено.

Защитата на президента се противопостави на възможността бившият съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън да бъде изслушан в Сената като свидетел.

Адвокатите посочиха, че в неиздадената му още книга има недоказани твърдения, а е недопустимо такива да бъдат използвани при един съдебен процес.

Според медийни публикации в книгата си, която ще излезе през март, Болтън пише, че Тръмп му е казал, че задържа помощта за Украйна, докато Киев не съобщи, че започва разследване, засягащо негов политически опонент.

Тръмп отрича да е използвал въпроса с военната помощ за Украйна за лична изгода.

Демократите и някои умерени републиканци настояват Болтън да свидетелства пред Сената.

Престои защитниците и обвинителите да започнат да отговарят на въпроси на сенаторите. За това са предвидени общо 16 часа, без да е определено обаче в рамките на колко дни.

Водачът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл е признал пред свои съпартийци, че все още републиканците нямат достатъчно гласове, за да блокират искането на демократите за изслушване на още свидетели, предаде Асошиейтед прес, цитирайки свой анонимен източник.
Разкритията на Болтън затрудниха защитата на Тръмп при процеса по импийчмънт.

Мемоарите на бившия съветник още не са публикувани, но съдържащата се в тях информация може да осуети сценария, планиран от председателя на Сената Мич Макконъл, който се надява на бърз процес без изслушване на свидетели, последван от бързо гласуване за оправдаване на Тръмп. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?