Адвокатите на Цветан Василев: Има документи, че банкерът е давал пари на Д.П.

Според Татяна Дончева делото за КТБ се води от Делян Пеевски

Адвокатите на Цветан Василев: Има документи, че банкерът е давал пари на Д.П.

Делян Пеевски и Бойко Борисов са "големите отсъстващи" от внесения в съда обвинителен акт по делото "КТБ", казаха в петък пред бТВ адвокатите на Цветан Василев - Христо Ботев и Константин Симеонов. Според тях от резюмето на обвинителния акт се разбира, че разследването за КТБ е спряло до затварянето на банката и не се е занимавало с "грабежа" на активи след него.

Адв. Христо Ботев коментира, че депутатът от ДПС е имал бизнес отношения с Цветан Василев, а премиерът Борисов е посочил "конкретни трима души от висшия държавен ешелон" като виновни за станалото с КТБ. Нито Борисов, нито Пеевски са били разпитани по делото.

На 19 февруари миналата година премиерът Бойко Борисов обяви следното: "Истински се надявам, че прокуратурата ще потърси отговорност на основните виновници за източването на КТБ – управата на БНБ. Това според мен са трима души". Той предпочете да не говори с конкретни имена.

Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото "КТБ"

Съдия Виржиния Петрова от Специализирания наказателен съд ще гледа делото за присвояване на над 2,765 млрд. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ). От спецсъда съобщиха, че делото е било разпределено на случаен принцип на съдия Петрова, след като бил отстранен проблем със сървъра във Висшия съдебен съвет.

Преди да стане съдия в спецсъда тя правораздаваше в Софийския районен съд. Медиите искаха да присъстват на разпределението на делото, но от съда не организираха публично разпределение.

Адвокат Константин Симеонов допълни, че всяка сутрин Цветан Василев е получавал справка за наличните пари и направените траншове. "Много често в този лист е фигурирала абревиатурата Д.П. или Д.П.1", каза юристът.

"Това творение (обвинителния акт-б.р.) на прокуратурата е несериозно, защото се говори за грандиозна корупция – ами, разкрийте я тази корупция! По това дело няма едно обвинение (за корупция-б.р.)”, обясни адв. Ботев.

Двамата подробно се спряха на периода, който обхваща делото за източването на банката. То спира на 20 юни 2014 г., когато КТБ е "съборена", според тях.

"Към момента, в който банката я сриват, всички кредити са обслужвани. Те стават необслужваеми след срива, големият грабеж е след 20 юни 2014 г. Аз видях с очите си оценка на международна компания на 13 актива, контролирани от КТБ, за над 3.5 млрд. лв. – "Виваком", НУРТС, "Петрол", "Дунарит". Всички тези активи бяха обезценени, за да могат да си ги напазаруват съответните хора", каза Симеонов.

Според защитата на Цветан Василев в момента се правят законови промени, предназначени само за "тупкане на топката" по делото за КТБ – удължаване на срока за повдигане на обвинения за участие в организирана престъпна група, премахване на задължителното четене на обвинителния акт в съдебна зала и др. Адвокатите ще искат публично разпределение на делото в спецсъда.

И двамата обясниха, че на този етап не съветват клиента си да се прибира у нас.

"Каква е вината на Цветан Василев? Негова вина е, че се е предоверил на прекалено много хора, които са били негови приближени и които имаме данни, че близо година преди падането на КТБ са започнали да си подреждат пасианса", каза адв. Христо Ботев.

Адв. Константин Симеонов допълни: "Очевидно по това време Цветан Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци".

Татяна Дончева: Делото се води от Пеевски

"Делото се води, на практика, от кръговете, свързани с Пеевски, за да не кажа от самия него, и той не може да бъде в обвинителния акт", коментира на свой ред Татяна Дончева, която беше адвокат по делото в самото му начало. Според нея делото ще влиза и излиза от съда толкова пъти, че хората ще забравят, че е имало КТБ.

"Размерът на обвинителния акт - 1360 тома, при 260 работни дни означава, че ако четете по пет тома на ден, ще ви трябва една година. А тези материали трябва да се четат внимателно, това не е развлекателен роман", каза тя. Дончева допълни, че голяма част от материалите по делото не са предназначени за доказване на тезата на прокуратурата, а за "удовлетворяване на обществения интерес".

Тя определи като "смущаващ напън" на прокуратурата определението, че става дума за "историческо дело". "Аз не съм видяла исторически дела с добър край", коментира Дончева и определи извършваните промени в Наказателния-процесуален кодекс като закон за делото КТБ.

"Прочетох фразата, че личното участие на обвиняемия в процеса не можело да бъде в ущърб на обществения интерес. Общественият интерес е изграден върху правото на защита и правото на обвинението, и правото на съда, и конструкцията на целия процес, който да доведе до истината, а не до едностранчивост и победа на една от страните с всички средства. Тази фраза в обвинителния акт, лично за мен, е изключително смущаваща", каза тя.

По думите ѝ много неприятно впечатление прави употребата на Специализирания наказателен съд за поръчки.

"Тука, и не е за първи път, делото започва от оная прокуратура, която ни е удобна - в случая това беше градската прокуратура, и накрая да бъде докарана в специализирания съд, където ни е удобно. Казвам това, защото вече се разшириха правомощията на специализирания съд", обясни Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България