Адвокатите настояха държавата да спре да им бави парите

Адвокатите настояха държавата да спре да им бави парите

Висшият адвокатски съвет (ВАС) изпрати писмо до Министерския съвет, с което настоя да се преустанови забавянето в изплащането на предоставени услуги към Бюрото за правна помощ. По информация на ВАС до този момент техните колеги, които са предоставили услугите си като служебните адвокати, имат да получават 1.7 млн. лева.

Ден след получаването на писмото правителството реши да отпусне 3 милиона лева допълнително за бюджета на Националното бюро за правна помощ. Преди две седмици от институцията заявиха, че годишният им бюджет от 6 млн. лева е напълно изчерпан още през август.

По предварителни изчисления за осигуряването на дейността на бюрото и за разплащане със служебните адвокати са необходими най-малко още 3 млн. лева до края на годината. В тези сметки не влизат парите за бъдещите назначения на резервни защитници.

В писмото си до правителството Висшият адвокатски съвет изрази тревогата си от "практическото спиране на финансирането на правната помощ". Организацията се позовава на Европейската конвенция за правата на човека, според която държавната е длъжна да плаща за защитата на лица, които нямат за това финансова възможност.

Адвокатите припомнят, че магистратите и съдебните служители получават навреме своите възнаграждения. Според ВАС продължаващото забавяне на изплащането на дължимите суми за извършената работа "онагледява сериозно дебалансиране на системата за правна помощ".

"Изпъква сериозно неизпълнение на задължение, което изпълнителната власт има както на базата на нормите на Закона за правната помощ, така и на базата на ангажиментите на държавата към Европейския съюз относно функционирането на националното законодателство в съответствие с директивите на съюза", се казва в писмото на адвокатския съвет.

Според ВАС се създава впечатление, че дейността на адвокатите се омаловажава и пренебрегва от страна на изпълнителната власт, която е задължена да гарантира своевременното финансиране на достъпа до правосъдие по този закон.

"Преди всичко се компрометира сигурността в достъпът до правосъдие за нуждаещите се граждани, които не могат сами да си осигурят адвокатска защита. Предизвиква се демотивация сред професионалистите, които са натоварени с дейността по реалното осигуряване на правна помощ и служебна защита", заявят още от организацията на адвокатите.

Адвокатският съвет напомня, че още през март Федерацията на европейските адвокатури е изразила своята загриженост от действията на българското правителство. В писмото до кабинета се казва, че ако проблемите останат, България ще получи "трайна негативна оценка" за достъпа до правосъдие.

В същото време правителството отчита, че до юли тази година са регистрирани 19 291 служебни защити и е платено за 11 453 от тях. За целта са дадени 5.3 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?