Адвокатите пледираха невинност на обвинените за убийството на Луканов

Показанията на обвиняемия за убийството на бившия премиер Андрей Луканов Юри Ленев в досъдебното производство са били дадени след побой и натиск. Човек, подложен на нечовешки мъки, ще признае всичко. Това заяви в пледоарията си по защитата на Ленев пред Софийския градски съд адвокатката му Рени Цанова.

Цанова пледира съдът да оправдае Юри Ленев по отправените му обвинения, същото стори и адвокатът на строителният предприемач Ангел Василев.

Освен Ленев и Василев, подсъдими по делото за убийството на бившия български премиер, извършено в началото на октомври 1996 г., са племенникът на строителния предприемач Георги Георгиев, както и украинците Александър Русов и Алексей Кичатов.

Преди седмица прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за обвиняемите.

Според адвокат Цанова, показанията на Ленев изобщо не могат да се свържат с показанията на другите обвиняеми по делото.

По думите ѝ от събраните доказателства и факти по делото не може да се направи извода, че той е участвал в подготовката и извършването на престъплението, за което е обвинен, както същото не може да се твърди и за някой от другите обвиняеми.

Обвинението е недоказано и моля да оправдаете Юри Ленев по обвинението, което му е повдигнато, заключи Цанова.

Защитата на другия от обвиняемите - строителният предприемач Ангел Василев, определи процеса като "гиганска манипулация, смесена с откровени лъжи".

Адвокатът на Василев обяви, че разследването е водено по определена схема, запълвана впоследствие с дадени хора, и едва тогава са търсени доказателства. Предварителното разследване е преминало под знака на закононарушения и политически натиск, достигнал своят връх през 1998 г. и завършило през 2001 г., непосредствено преди изборите, каза още адвокатът.

Твърденията на обвинението, че Ангел Василев е имал интерес от убийството на Андрей Луканов, тъй като той щял да попречи на икономическите интереси на Василев, са "недоказани, абсурдни и несериозни", каза още защитникът

В своята пледоария преди дни прокуратурата обяви, че Луканов засегнал икономическите интереси на групировката "Орион" и в частност на свързания с нея шеф на строителната фирма "Колонел" Ангел Василев, който се заел с организацията на убийството.

Според обвинението, Василев решил да организира убийството на Луканов и възложил на племенника си Георги Георгиев да намери хора, които да извършат убийството. Посредник станал шофьорът на Василев - Юри Ленев. Георгиев се свързал с украинеца Александър Кичатов, който се съгласил първоначално да извърши убийството с помощта на друг украинец - Юрий Кутепкин, като двамата поискали 100 хиляди германски марки за услугата. По-късно Кутепкин се отказал от участието си и предложил убийството да бъде извършено от другия обвиняем по делото - Александър Русов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?