Адвокатурата иска доживотно наказание за адвокати, изгубили морала си

Адвокатурата иска доживотно наказание за адвокати, изгубили морала си

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) предлага въвеждане на доживотно наказание за адвокати, които веднъж вече са били наказвани с временно лишаване от права заради различни нарушения.

Управителното тяло на гилдията смята, че адвокатите не бива да възстановяват практиката си автоматично след изтичането на наказанията. Те трябва да докажат, че не са загубили професионалните си и нравствени качества, а ако това се е случило да бъдат отписвани от професията на това основание.

Целта е гилдията да се изчисти от хора със съмнителен морал и професионализъм.

Предложението на Висшият адвокатски съвет (ВадС) е във връзка с общественото обсъждането на проекта за промени в Закона за адвокатурата (ЗА), подготвен от правосъдното министерство, съобщава сайтът lex.bg . Сега законът предвижда наказание до година и половина без право на практика за първо нарушение и до пет години за второ. Едно от условията за получаване на адвокатски права е кандидатът да има необходимите нравствени и професионални качества.

В същото време обаче законът не предвижда изрично липсата на морал и професионализъм като критерии за изключване от професията. Поради тази причина Висшият адвокатски съвет излиза с предложения, с които да бъде запълнена празнотата в закона.

Споделяне

Още от България