Адвокатурата осъди изказването на премиера за "адвокатите на мутрите"

Адвокатурата осъди изказването на премиера за "адвокатите на мутрите"

Висшият адвокатски съвет (ВадС) осъди остро изказването на премиера в оставка Бойко Борисов, че мутрите са вкарали адвокатите си в парламента. Лидерът на ГЕРБ не спомена имена, но бе ясно, че това е политическа атака срещу две от знаковите лица на "Изправи се! Мутри вън!" - Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

В своята позиция адвокатурата припомня, че не за първи път Борисов обижда представители на гилдията.

"През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека", се казва в позицията на ВадС.

Според адвокатите изказването на Борисов показва "неуважение към принципите на конституцията и закона".

"Наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони", напомня адвокатският съвет.

В позицията се казва, че е недопустимо адвокатите да бъдат отъждествявани със своите клиенти.

"Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред", се казва в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България