“Аджъбадем“ цели да обърне потока на пътуващи пациенти към България

Веригата планира да оказва медицинска помощ на над 1 млн. българи и на европейски и руски пациенти

Турската верига “Аджъбадем“, която стъпи официално на българския пазар с подписването на финалните документи по придобиването на българските болници “Сити клиник“ и “Токуда“, си поставя за цел да обслужва над 1 млн. български пациенти, както и да превърне страната ни в притегателен високотехнологичен център за лечението на европейски и руски граждани.

Новата здравна група става най-големия собственик на болници у нас след държавата. Тя възнамерява да предложи пълен набор медицински услуги в болничната и доболничната помощ, включително иновативни технологии, с които у нас вече да се оказва лечение, за което досега българи са пътували в чужбина, включително в Турция.

“Очаквам да спрем потока към чужбина и развием здравен туризъм“, каза в сряда Ангел Ангелов, председател на Управителния съвет на “Сити Клиник“. Изпълнителният директор на “Аджъбадем“ Мехмет Али Айдънлар заяви, че като член на ЕС България има предимство пред Турция за привличането на европейски, а и на руски пациенти. “Нашите връзки с Русия в момента се поразвалиха, а пък вашите са си добри“, коментира той.

Айдънлар съобщи още, че двете болници - “Токуда“ и “Сити Клиник“, ще продължат да се развиват, без да бъдат затваряни дублиращи се медицински структури. Офисите на турския холдинг в София и Пловдив, които сега посредничат за изпращането на българи за лечение в турските клиники на “Аджъбадем“, ще продължат да работят.

Веригата има амбициите да разшири присъствието си у нас, като фокусът ще бъде насочен не само към болничната помощ, а към развитието на амбулаторна дейност. От тази година някои медицински услуги, които досега се извършваха само в болниците, вече могат да се извършват и в извънболничната помощ под формата на амбулаторни процедури – химиотерапия, еднодневна хирургия, очни операции и др.

Сред високотехнологичните дейности, които групата ще развива, са роботизирана хирургия, гама нож, модерни минимално ивназивни методи на лечение, трансплантационен център, център за лечение на неврологични заболявания и инсулти. Веригата има и интереси за откриването на педиатрична болница, но в по-далечна перспектива.

От края на миналата година “Сити клиник“ откри нова онкологична клиника, оборудвана с модерна апаратура за диагностика и лечение, която се очаква да поеме значителна част от потока от пътуващи преди това пациенти за лечение зад граница.

Изпълнителният директор на “Сити Клиник“ Илиан Григоров съобщи, че клиниката е проектирана да поеме между 1200 и 1500 новодиагностицирани пациенти с ракови заболявания годишно и общо лечението и диагностиката на 10 000 пациенти с онкологични заболявания годишно. “Токуда“ също може да поеме лечението на 1000-1200 новодиагностицирани пациенти с онкологични заболявания.

По повод особеностите на българския пазар, характеризиращ се с това, че някои медицински дейности са зле платени от здравната каса, Григоров коментира, че двете болници - “Сити клиник“ и “Токуда“, са намерили успешния баланс между ниско и високо платени дейности по линия на здравната каса, съчетан с финансиране от частни фондове и лични плащания на пациентите. Той смята, че и занапред веригата ще продължи да функционира успешно. Някои дейности са дори по-ниско платени в Турция отколкото в България, както има и обратните примери, допълни Григоров.

Новата верига разполага с 3000 души персонал в трите болници и три медицински центъра на “Сити Клниик“ в София, Варна и Бургас и “Токуда“ болница в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България