“Аерофлот“ и турските авиолинии обмислят сливане

Руската авиокомпания “Аерофлот“ и турската Turkish Airlines, която е четвъртият по големина въздушен превозвач в Европа, може да обединят своите активи, създавайки смесено дружество, предаде Ройтерс в петък, цитирайки източници от турското транспортно министерство. Въпросът е бил обсъждан по време на посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Москва в началото на януари тази година.

Засега не е ясно нито какви дялове ще имат двете компании в бъдещия общ превозвач, нито какви самолети ще ползва за превоза на пътници, отбелязва агенцията. Турският вестник HaberTurk обаче пише, че активите щели да се поделят поравно, а за осъществяването на дейността ще се ползват руските “Сухой Суперджет 100“. В момента най-големите поръчки на тези самолети се падат на “Аерофлот“.

Създаването на общото дружество вероятно е обусловено от ръста на пътникопотока от Русия за Турция, коментира изданието. Направено е сравнението, че за единадесетте месеца на 2009 г. руската компания е превозила над 8 млн. пасажера, а турската – 25.1 млн. души за миналата година.

Припомня се, че “Аерофлот“ от няколко години се опитва за влезе на европейския пазар, придобивайки някой от конкурентите си. Компанията участва в конкурсите за италианската “Алиталия“, сръбската JAT и чешкия национален превозвач CSA, но не успя да се пребори за нито един от тях.

Споделяне

Още от Бизнес