AES предупреди ДКЕВР, че ще си търси правата по всички възможни начини

Компанията готова да предоговори цените си, но отхвърля едностранно наложените от регулатора ограничения

ТЕЦ "AES Гълъбово“

Американската компания AES ще си търси правата по всички възможни начини, ако Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) наложи ограничения върху договорите за изкупуване на ток от нейните фирма в България. Това става ясно от изявление, направено в Арлингтън, САЩ.

 

То дойде след като предишния ден държавният енергиен регулатор съобщи, че е подал пред Брюксел жалба срещу двете американски въглищни централи ТЕЦ "КонтурГлобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово" (по-популярна като "Марица Изток 1") заради получена от тях неправомерна държавна помощ чрез договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от мощностите. Според органа, който на пряко подчинение на правителството, тези контракти нарушават Третия енергиен пакет на ЕС

 

В четвъртък пък шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев заяви, че ако договорите с двете американски компании не се преподпишат с по-ниски цени, токът от октомври ще трябва да поскъпне, без да уточни с колко.

 

От AES припомнят, че ДКЕВР публикува решения, ограничаващи възможността на НЕК, която изкупува произведената от топлоцентралата енергия, да прехвърля част от разходите за производството към регулирания пазар. ДКЕВР препоръча също така НЕК да започне преговори за изменение на споразумението за изкупуване на енергия на ТЕЦ "AES Гълъбово“, включително изваждането на единия блок на централата от обхвата на споразумението и намаляване на цената за другия блок с 30%.

 

"Всички тези обстоятелства могат да се отразят на финансовите резултати на ТЕЦ "AES Гълъбово“ и на Корпорацията AES", предупреждават от компанията.

 

Компанията е убедена, че споразумението на ТЕЦ "AES Гълъбово“ с НЕК е напълно законосъобразно и правно обвързващо, и компанията в България ще предприеме всички необходими действия, за да защити своите интереси, независимо дали чрез предоговаряне на споразумението с НЕК или чрез прилагане на правата, произтичащи от споразумението.

"Наскоро AES подаде жалби срещу тези решения на ДКЕВР във Върховния административен съд и ако е необходимо, ще използва и други подходящи средства за защита", се казва в изявлението.


AES ще продължи да работи в партньорство с НЕК, правителството на България и със своите кредитори, консорциум от 25 международни банки, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес