AES се отказва от сделките за трите ТЕЦ-а

Американската компания AES няма да участва в процедурите за приватизация на трите ТЕЦ-а във Варна, Русе и Бобовдол. Това заяви за Mediapool в четвъртък Надя Зельова, мениджър бизнес развитие в компанията. Ще се съсредоточим върху реализацията на проекта за изграждането на заместващи мощности в ТЕЦ "Марица Изток 1", чието структуриране на финансирането напредва и ще започне в срок, допълни тя.

Две седмици преди крайния срок за подаване на окончателни оферти за покупката на трите топлоцентрали - 30 март, сигурните кандидати се очертават пет или шест от допуснатите 11 компании до финалната права.

От италианската компания Енел още в началото на конкурса, заявиха категоричен интерес и към трите дружества. Такъв е и меракът на руската държавна компания РАО Единни енергийни системи, която не бе допусната до сделките за електроразпределителните дружества. Прогнозите на запознати с хода на процедурата са, че ако има пакетна оферта и за трите ТЕЦ-а, това ще е руската. По-вероятно е обаче да има отделни предложения за продаваните топлоцентрали, като под въпрос е интересът към Бобовдол, където има обвързващо условие за закупуване на въглища от мините в Бобовдол. Тъй като държавата е поела ангажимент да гарантира тези доставки, възможно е все пак да има интерес, коментираха от Агенцията за приватизация, която провежда процедурата по раздържавяването.

От чешката компания ЧЕЗ, която притежава енергоразпределенията в София, София-област и Плевен, преди време заявиха пред журналисти, че още не са решили дали ще подадат една, две или три оферти за ТЕЦ-овете, но със сигурност ще подадат.

Австрийската EVN и германската E.ON, които като собственици на останалите два пула с електроразпределителни предприятия имат немалък интерес да си напазаруват и производствени мощности и така да си намалят вътрешните разходи, не се ангажират с коментари за намеренията си. Запознати твърдят, че ще има техни оферти поне за една от топлоцентралите.

От EVN са доста нахъсани да се сдобият с ТЕЦ, още повече след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отряза австрийците в търга за лиценз за газоснабдяването на район "Тракия". Енел също не успя в тази процедура и двете дружества обжалват през Върховния административен съд решението на ДКЕВР.

От останалите допуснати - японските Мицуи и Джей Пауър, английската Интернешънъл пауър, френската Далкия и Пи Пи Ес - Гърция, залаганията след експертите са дали Мицуи или Далкия ще рискуват с оферта. Японците изпълняват проект по модернизацията на ТЕЦ "Марица Изток 2", а французите втора година чакат Столична община да реши дали да ги избере за мениджър на Топлофикация-София от общо тримата кандидати. И двете компании принципно имат интерес за инвестиции в България, но е спорно дали въобще ще участват в крайната надпревара.

Засега принципни разговори се водят с всички кандидати, които са допуснати, казаха от Агенцията за приватизация. Това обаче не е никаква индикация за крайните им намерения. Те ще се избистрят през идната седмица. Тогава ще започнат разговорите по регулаторната рамка, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще приеме в петък.

Все още съгласуваме параметрите на регулаторната рамка за купувачите на трите топлоцентрали с енергийното министерство, каза за Mediapool в четвъртък проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕВР. Той обаче увери, че в утрешния ден документът ще бъде приет от комисията и ще започне разясняването му на кандидат-купувачите.

Регулаторната рамка по принцип трябва да фиксира нивото на възвръщаемост на инвестициите от новите собственици, пазарното им поведение, а също и да разреши проблема със заплащането на таксата за разполагаемост на топлоцентралите от НЕК. Факт е, че офертите за трите ТЕЦ-а зависят пряко от заложената в регулаторната рамка рестриктивност.

Споделяне

Още от Бизнес