АЕЦ "Аккую" получи корпуса на първия си реактор

АЕЦ "Аккую" получи корпуса на първия си реактор

Турската АЕЦ "Аккую", която се изгражда по руска технология край град Мерсин, е получила най-важното оборудване за първия си енергоблок - корпусът на реактора, съобщиха от руската компания "Росатом", която реализира проекта.

Оборудването е произведено за близо 3 години в завода на руското предприятие "Атоммаш" във Волгодонск и е преминало повече от 750 производствени операции и над 300 проверки за контрол на качеството. Корпусът е изминал за 20 дни близо 3 хиляди километра от кея на "Атоммаш" в Русия до товарния терминал "Восточни" в Турция и вече е на строителната площадка, намираща се в близост до средиземноморския бряг на Турция.

Корпусът на реактора е едрогабаритно оборудване, в което се разполага ядреното гориво и под високо налягане се осъществява ядрена реакция с отделяне на голямо количество топлина. Той тежи 330 тона, диаметърът му е 4.5 метра, а височината - 12 метра, допълват от "Росатом".

"На първи енергоблок вече са монтирани ключови конструктивни елементи. Основното оборудване пристига по график - в края на септември бяха доставени четири парогенератора, а днес приемаме корпуса на реактора. Оборудването ще бъде подложено на входящ контрол", посочва директорът на АЕЦ "Аккую" Сергей Буцких, цитиран в съобщението.

Специална комисия ще провери документацията и качеството на оборудването. След това корпусът на реактора ще бъде предаден за монтаж.

AEЦ "Aккую" ще има четири енергоблока с реактори с руски дизайн ВВЕР-1200 от поколение 3+. Oчaквa ce първи eнeргoблoк дa бъдe свързан към eнeргийнaта мрeжa на страната прeз 2023 година, посочват от "Росатом".

Споделяне

Още от Бизнес