АЕЦ "Белене" - кражбата продължава

Ще потопим ли и Великите сили в корупционния гьол?

АЕЦ "Белене" - кражбата продължава

Зомбито "проект за строеж на АЕЦ "Белене" продължава да покорява нови върхове на корупция, цинизъм и нагли лъжи с помощта на поредица български управници.

Идеята за строеж на втора АЕЦ стартира през 1981 г., когато правителството решава да построи 6 ядрени реактора на река Дунав, в Белене. С края на комунистическото управление става ясно, че проектът е икономически неизгоден и е прекратен през 1992 година.

Издадена е т.нар. "Бяла книга" на БАН, където са представени подробно аргументите за сеизмичната опасност и икономическата несъстоятелност на това мегаломанско начинание.

Единадесет години по-късно, през 2003 г., се възобновява желанието за кражба от националния бюджет от група политици и енергийни консултанти, обслужващи чужди интереси - идеята този път е за изграждане на 2 блока, всеки по 1000 MW.

Фалшивият търг от 2006 г.

С формулировката "продължение" на проекта АЕЦ "Белене" се предрешава, че технологията трябва да бъде руска с реактори ВВЕР-1000. Това обезсмисля фалшивия търг, организиран от правителството, като автоматично се изключват други участници.

През април 2005 г. Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката, обяви колко ще струва изграждането на АЕЦ "Белене": "По изчисления на Министерство на енергетиката и енергийните ресурси средствата за изграждането на двата реактора на АЕЦ "Белене" са в размер на 2.5-2.6 млрд. евро".

На 30 октомври 2006 г. НЕК класира на първо място "Атомстройекспорт" с цена не по-висока от 3.997 млрд. евро. Фирмата е следвало да инкорпорира съществуващото на площадката оборудване. По-късно се оказва,че старото оборудване не може да бъде използвано, нещо което всички експерти твърдяха още преди т.нар. търг.

Тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви проекта за европейски, щял да получи подкрепата на ЕС и да се осъществи с европейски инвеститори. Разбира се нищо подобно не се случи, германската компания RWE се оттегли през 2009 г., проектът си остана руски, а Р. Овчаров и досега дефилира из медиите като енергиен експерт. По-лошото е че никой не му търси отговорност, както и на всички замесени в престъпното източване на бюджета с този "проект" над 30 години!

Ценови тактики

През 2009 г. руснаците вече официално предлагат цена от 6 милиарда евро - типична измама при строеж на ядрени централи, предлага се ниска цена, за да се спечели търга и след това с анекси и допълнителни споразумения се оскъпява неимоверно проектът. Аргументите са различни - индексации, оскъпяване на строителството, цената на медта, инфлацията и т.н.

През 2011 г. българското правителство обяви конкурс за икономически анализ на проекта за АЕЦ "Белене", спечелен от британската банка HSBS. Според доклада ѝ цената на проекта е 10.352 милиарда евро. Това е пореден образец за корупционната схема, по която се ръководи този проект - икономическият анализ беше поръчан от българските власти едва след като бяха похарчени неправомерно над 1 милиард евро. Вместо да се направи в самото начало, при възникване на идеята за строеж на ядрена централа, за да се прецени дали има икономическа обосновка и осигурени средства за такъв грандомански проект.

АЕЦ "Белене" е типичен пример за развенчаване мита за "евтината" ядрена енергия. Българските данъкоплатци, граждани на страната с най-ниски доходи в ЕС, бяха принудени да платят над 1.5 милиарда евро за опасен и ненужен строеж на ядрена централа. Всъщност само за площадка на ядрена централа, която българския министър председател през 2012 г. нарече гьол!

Забравената финансова проверка на проекта

Всички споразумения между НЕК и руската "Атомстройекспорт", както и направените плащания от над 810 млн. евро от страна на НЕК към руската компания за изграждането на АЕЦ "Белене" са извършени в нарушение на Закона за обществените поръчки. Това установи проверка на Агенцията за "Държавна финансова инспекция" (АДФИ), чийто доклад беше публикуван през април 2012г.

Въпреки това инспекцията не е съставила акт за установяване на административно нарушение поради изтеклия тригодишен давностен срок?!

За да бъде още по-абсурдна картинката, тогава начело на ДФИ е сегашният министър на енергетиката Тeменужка Петкова, която с лекота премина от твърдението за корупция през 2012 г. към сегашната пламенна защита на жизнеността на проекта АЕЦ "Белене".

Към тази сума трябва да прибавим и 600 милиона евро които България (НЕК чрез заем от държавния бюджет) плати на "Росатом" през 2016г. за оборудването което е поръчано през 2008 г. Така беше изпълнено решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева, където "Росатом" заведе дело срещу НЕК.

Игнорирането на икономическата логика, интересите на обществото и развитието на страната продължи с поредния брутален обрат на идеята за строеж на АЕЦ "Белене".

Довчера корупционен гьол, днес – пазарен проект

Същият премиер и правителство, които през 2012 г. спряха проекта поради икономическа несъстоятелност, а премиерът Борисов го нарече корупционен гьол, през 2018 г. взеха решение за "възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция".

Енергийният министър очаква стратегическия инвеститор да бъде избран сред китайската държавна компания CNNC, руската "Росатом", или южно корейската KNNP. Американската "Дженерал Електрик" (General Electric) и френската "Фламатом" (Framatome) да участват със свое оборудване.

Въвличането на Великите сили в нашия корупционен гьол продължи при посещението на премиера Борисов в САЩ в края на ноември 2019.

В Белия дом той обсъди с президента Тръмп диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" чрез замяна на руското гориво с това на американския производител "Уестингхаус" (Westinghouse). По-късно се оказа че още в началото на ноември АЕЦ Козлодуй е подписал договор с руската компания ТВЕЛ за доставка на руско ядрено гориво до 2025 г.

Другото предложение на премиера Борисов пред американския му домакин е използването на американски турбини за руските реактори в АЕЦ "Белене".

Опити за поамериканчване и поевропейчване на проекта

Към "Дженерал Електрик" ще бъде отправена и официална покана за включване в проекта през януари 2020 г. Според експерти поамериканчването на руските реактори е технически възможно, но много скъпо, ще има нужда от преработване на проекта за турбинната зала от руснаците, на цялата система за автоматизация и сигурност поради съвсем различния дизайн на турбините на "Дженерал Електрик". Те са с различна структура, нискооборотни, с по-голяма маса и по-тежки.

Да не говорим, че е свързано със сериозни икономически загуби за руската компания, над 1.2 милиарда долара, ако се лиши от 2 свои турбини и ги замени с американски. Дали ще го направят?

Към френската компания "Фраматом" също ще бъде отправено предложение през януари 2020 г. да участва в проекта със своята система за сигурност.

С други думи нашето правителство и премиер, както и голяма част от медиите в страната очакват АЕЦ "Белене" да бъде построен за работа с руски реактори, с американски турбини, френска система за сигурност… а за всичко да платят китайците.

Не е ясно само дали Великите сили ще се чувстват удобно, затънали в корупционния гьол на площадката на АЕЦ "Белене". Всъщност отдавна е време за международен конкурс за безядрено използване на площадката на АЕЦ Белене. Само така ще бъде отнета завинаги възможността периодично да се възобновява този корупционен проект за източване на държавния бюджет и за спиране на възможностите за енергиен преход в страната на базата на енергийна ефективност, достъп на домакинствата до ВЕИ и децентрализация на производството на електроенергия.

Тодор Тодоров е координатор на направление Енергия и климат в Екологично сдружение "За Земята". Коментарът му е в отговор на призива на енергийният експерт Славчо Нейков към повече мнения за проекта АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?