АЕЦ "Белене" и газовите доставки обсъди енергийният министър с руския посланик

Енергийния министър Теменужка Петкова на среща с руския посланик Анатолий Макаров

За трети път в рамките на по-малко от двадесет дни темата за АЕЦ "Белене" и руските газови доставки бе обсъдена от България и Русия на различни нива. В понеделник двете теми бяха обсъдени от енергийния министър Теменужка Петкова на среща с руския посланик Анатолий Макаров, който миналия петък говори за същото с премиера Бойко Бойрисов. Министър-председателят пък дискутира тези въпроси на 11 май с руския президент Владимир Путин.

Засега официалната информация за водените ядрено-газови разговори е повърхностна, без никаква конкретика, но те се случват на фона на твърдения на руския премиер Дмитрий Медведев, че Москва преговаря с България и Гърция за възможен изход на втората тръба на газопровода "Турски поток" на тяхна територия.

От Министерството на енергетиката съобщиха, че Петкова и Макаров са обсъдили задълбочаването на двустранните отношения, по-специално в сферата на енергетиката.

През есента на тази година предстои да се проведе шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, сред чиито традиционни тема е енергетиката и тази година надали ще бъде различно.

Провеждането на междуправителствения форум ще съвпадне с очакваното обявяване на резултатите от икономическо-финансовите анализи за рентабилността и осъществимостта на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", който бе прекратен през март 2012 г., но за него са изхарчени около 3 млрд. лв. и НЕК разполага с ядрено оборудване, чиято съдба трябва да се реши.

Петкова е информирала Макаров, че до края на месец септември се очаква Българската академия на науките да изработи технико-икономически и правен анализ във връзка с необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност у нас.

Преди да се прекрати ядреният проект Русия неведнъж е заявявала готовността си да стане инвеститор в АЕЦ "Белене", но Борисов не се престраши на подобна стъпка. След като миналия юни НЕК бе осъдена да плати близо 1.2 млрд. лв. за поръчано и произведено оборудване за спрения ядрен строеж, попитан запазва ли се интересът на Русия да инвестира в проекта, първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров каза: "Първо си платете, после са възможни всякакви варианти". Парите за ядреното оборудване бяха преведени през декември 2016 г.

Сега Борисов в разговорите си с Путин и Макаров обясни как страната ни търси чужд инвеститор в проекта.

От съобщението на енергийното ведомство стана ясно, че Теменужка Петкова е поканена да участва в IX-я Международен форум "Атомекспо“,организиран от "Росатом" в Москва. Тя е благодарила и отбелязала, че там биха могли да се обсъдят по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на ядрената енергетика.

С Макаров е било дискутирано и двустранното сътрудничество между страните, свързано с доставките и транзита на природен газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес