АЕЦ "Белене" и парковете "Пирин" и "Витоша" остават на дневен ред

Земеделският министър се заема със стабилизирането на "Напоителни системи"

Снимка: БГНЕС

Новият стар министър на енергетиката Теменужка Петкова обяви при поемането на властта, че ще надгражда постигнатото в предишния си мандат и на дневен ред остава довършването на АЕЦ "Белене" по най-добрия начин, либерализацията на енергийния пазар и предоговарянето на условията за руските газови доставки.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който през годините се изказвал скептично за политиките срещу климатичните промени, твърде общо каза, че ще търси баланса между опазването на природата, качеството на живот на хората и икономиката и ще комбинира експертни с политически решения. Той не се ангажира с мнения относно сложните проблеми със ски концесията на Банско и плановете за управление на парковете "Пирин" и "Витоша".

Земеделският министър Румен Порожанов коментира, че ще се захване с решаването на отлагани с години проблеми в министерството, сред които открои "Напоителни системи" с нужда от юридическо и финансово стабилизиране.

Министърът на туризма Николина Ангелкова, която за втори път поема този пост, посочи успешния летен сезон като свой краткосрочен приоритет, а за дългосрочните мерки ще свика още следващата седмица туристическия бранш.

Теменужка Петкова заяви, че една от най-важните предстоящи задачи е пълната либерализация на електроенергийния и газовия пазари и предизвикателството е да се надгради досега постигнатото. Тя благодари на предшественика си Николай Павлов за постигната финансово стабилизация на държавните енергийни дружество.

Довършването на казуса АЕЦ "Белене“ по възможно най-добрия за обществото начин също стои на дневен ред, допълни енергийният министър. "Когато е похарчен толкова сериозен финансов ресурс, ние сме длъжни да постигнем най-доброто решение“, посочи тя. Като друг сериозен приоритет тя посочи бъдещите преговори с "Газпром" след предстоящото окончателно решение на Европейската комисия по антимонополния казус.

Екоминистърът Нено Димов очерта като безспорен свой приоритет чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове, допълнен от чистотата на питейната вода и пренецията срещу наводнения, бедствия и аварии. Трябва да се търси обаче баланс между екологичните, икономическите и потребителските интереси, смята той. Забелязваме, че съвсем наскоро ЕК излезе с план, в който опазването на околната среда не е самоцел, а трябва да бъде гледано и през това как се приема от хората, живеещи в регионите, и от бизнеса, каза Димов, който в кабинета на Иван Костов бе зам.-министър на околната среда.

Относно приетите миналата седмица от Брюксел по-строги екоизисквания към въглищните централи Димов посочи, че предстои да се види дали прилагането им може да се отложи.

Той определи като въпрос от голям обществен интерес темите з ски концесията на Банско, протестите на природозащитници срещу бизнес интересите в парковете "Пирин" и "Витоша" и опазването на защитените територии, и посочи, че в министерството ще се търсят два типа решения - експертни и политически. Вярвам, че с моя екип ще намерим най-добрите експертни решения, но съм наясно, че в политиката понякога експертните решения не са достатъчни, защото има различни групи хора, които имат различни интереси и тогава се търсят политически решения, посочи той.

Новият земеделски министър Румен Порожанов, който в последните години бе шеф на Държавен фонд "Земеделие", но подаде оставка по искане на служебния агроминистър Христо Бозуков заради проверка на работата му във фонда, каза, че се надява " в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години". "Да, имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат – следващият да ги оправи, следващият, знаете за какво говорим”, посочи при приемането на поста Порожанов и уточни, че говори и за "Напоителни системи”, и за други дружества към агроведомството, които изпитват трудности.

"Много важен въпрос е новият програмен период и приоритетите, които са заложени. Дебатът предстои. Общата селскостопанска политика и председателството също са важни - две неща, които се свързват едно в друго. Това е една от многото важни цели, които трябва да приемем достойно. Това е жизнено важно за нашия земеделски сектор. А нашият земеделски сектор е един от водещите отрасли в държавата. Гордея се, че съм бил по някакъв начин част от този процес в последните години", заяви още Порожанов.

Един от основните приоритети на министъра на туризма Николина Ангелкова ще е успешният летен сезон тази година. "Да видя какво е състоянието на плажовете, колко могат да се дадат под наем. Имаше доста съдебни процедури. Най-важното е да бъде осигурено безпроблемното протичане на летния сезон“, заяви тя и информира, че след почивните дни ще обсъди с бранша дългосрочните цели, които са заложили.

"Важно е какъв ще бъде и самият продукт, който се предлага. Заедно с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще обсъдим стъпките, така че Законът за трудовата мобилност и трудовата миграция да бъде приложен на практика. Важно е да продължим работата за това България да бъде представена добре по време на председателството на Съвета на ЕС“, допълни Ангелкова.

Според нея европредседателството е възможност да покажем всичко, което прави страната ни уникална.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес