АЕЦ "Белене" може да бъде трансформирана в VІІ блок

Всички партии са поканени да участие в разработването на енергийната стратегия на България до 2030 г.

Теменужка Петкова, сн: БГНЕС

Ако няма инвеститорски интерес към приватизацията на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене“, ще се търси решение за реализацията на произведеното вече за спрения проект ядрено оборудване като VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на народния представител Васил Антонов относно стратегия за завършване на проекта за строеж на АЕЦ "Белене".

По време на петъчния парламентарен контрол Петкова заяви, че до края на септември Българската академия на науките ще е готова с анализ за необходимостта от строеж на АЕЦ "Белене", с финансов модел към него.

Енергийният министър припомни,че маст от произведеното в Русия оборудване вече е на площадката на АЕЦ "Белене", а останалото част трябва да дойде до края на септември.

"Това, което ние трябва да направим като първа стъпка, е да се предприемат действия по отделяне на активите и пасивите по отношение на този проект, стартиране на публична и прозрачна процедура по приватизация с цел търсене на инвеститор. Надявам се, че по този начин ще намерим такъв инвеститор. Ако няма такъв инвеститор, ще се търси друго решение – може би със VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй“, каза Петкова.

За отделяне на активите по ядрения проект от активите на "Националната електрическа компания" (НЕК) в отделно дружество и продажбата му се говори от момента, в който руската "Атомстройекспорт" осъди НЕК да ѝ плати близо 1.2 млрд. лв. за произведеното ядрено оборудване, което е за два блока.

"Към настоящия момент ние имаме 3 млрд. лв. на българските данъкоплатците, които са вложени в този проект – в площадката 1.4 млрд. лв. и 1.176 млрд. лв., които платихме преди броени месеци за оборудването, което беше поръчано през 2008 г.“, припомни Петкова.

Как ще стане трансформацията му в VІІ блок на работещата АЕЦ "Козлодуй" не е ясно, но процесът съвсем няма да е толкова бърз и лесен, тъй като площадката там ще трябва да се прелицензира.

Петкова заяви по време на парламентарния контрол още, че с встъпването си в длъжност е поискала от всички парламентарни групи да предоставят до 12 юни експерти, които да участват в създаването на стратегия за развитието на енергетиката в България до 2030 г

"Това ще бъде стратегия до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Това ще бъде стратегията на България, затова разчитам много на вашата отговорна позиция“, коментира Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес