АЕЦ "Белене" може да се строи само от частен инвеститор

АЕЦ "Белене" може да се строи само от частен инвеститор

Представителите на Синята коалиция и ГЕРБ в новоизбраното ръководство на парламентарната икономическа комисия са единодушни, че осъществяването на проекта АЕЦ "Белене" е възможно само, ако за него се намери частен инвеститор.

Минути, след като бе избран за председател на комисията, Мартин Димитров от Синята коалиция заяви, че АЕЦ "Белене" може да бъде строена само от частен инвеститор и че в момента ще е недалновидно и погрешно това да се прави от държавата.

"Друг е въпросът, че всички договори може да са подписани", каза Димитров и добави, че трябва да се направи бърз преглед на договорите за АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис", газопровода "Южен поток", да се види какви са неустойките, какво е поето като ангажимент и как тези проекти могат да бъдат спрени.

Попитан дали ще бъде лесно да бъде открит такъв инвеститор, Мартин Димитров отговори, че, ако този проект е толкова печеливш, както твърдят от БСП и ДПС, това означава, че би трябвало да има много частни инвеститори, готови да си вложат парите.

Според избрания за заместник-председател на икономическата комисия Стоян Мавродиев от ГЕРБ не трябва да има държавна гаранция по проекти като АЕЦ "Белене" и не трябва държавата да гарантира кредити по тях, а  да се търси частен инвеститор.

Неговото мнение е, че в условия на криза е много важно разумното харчене на бюджетните средства, защото има важни сфери като социалната, пенсионната, здравеопазването, които чакат финансиране от бюджета. Трябва да се прецени кое е стратегически важно за държавата - дали това е дългосрочният инвестиционен проект или краткосрочните важни социални разходи.

Все пак Мавродиев посочи, че професионалното отношение е да се проверят наличните факти, документацията, свързана с проектите, и тогава да се прецени какво да се прави с тях.

При предишното ръководство на икономическото министерство преди около 2 седмици изчисляваха, че общо по проекта за ядрената централа са изразходвани над 430 милиона евро. На този етап консултантите на проекта за АЕЦ "Белене" са глътнали повече средства, отколкото реалните дейности по демонтажа на старото оборудване на площадката и разчистването на терена за бъдещото строителство.

Към 15 юли 2009 г. са платени общо 90 126 024 евро на "Уорли Парсънс", която е техническият консултант, на финансовия съветник "Делойт" и на "БНП-Париба", която трябва да структурира кредитирането на двата реактора.

За демонтаж и разчистване на площадката са отишли близо 78 милиона евро. Авансовите плащания за поръчано оборудване с дълъг срок за производство са за почти 90 милиона евро.

Заявленията за изработка са основно към руски компании като "Хидропрес", които са партньори на избрания изпълнител на проекта и строежа на ядрената централа – руската "Атомстройекспорт", дъщерна фирма на "Газпром". На самата "Атомстройекспорт" за техническия проект на АЕЦ "Белене", са платени над 161 милиона евро по договора но обща стойност 193 милиона евро.

Други близо 12 милона евро са отишли за погасяване на вноски по главница и лихви на краткосрочния заем за подготовката на проекта, който бе отпуснат от френската "БНП-Париба" през пролетта на 2007 г. Неговата стойност е 250 млн. евро и в края на миналата година от НЕК, която засега управлява проекта, съобщиха, че тези пари почти са изхарчени.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?