АЕЦ "Белене" още е на кантар заради обтекаеми неустойки

За седмица работа новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е установил, че по проекта АЕЦ “Белене“ се е работило "изключително непрозрачно и без диалог с данъкоплатеца какво ще струва реализацията", а сега се очаква от него да подпише "сметка за 10 млрд. евро“.

По договора с руснаците цената на проекта е 4 млрд. евро, но само за ядрените реактори. Стойността на целия проект през годините от обявяването му по време на кабинета "Сакскобургготски" досега на няколко пъти бе коригирана нагоре, но и до ден днешен от НЕК не са казали официално точно колко ще струва.

На пресконференция в понеделник Трайков заяви,че към реализацията на втората ядрена централа е било подходено без ясна идея за рентабилност.

Засега той още не е готов да се ангажира с конкретен отговор за съдбата на АЕЦ “Белене“, тъй като трябва да се направят не “сметки на коляно“, а най-точен анализ на всички сключвани договори по проекта. “Към капиталовите разходи за АЕЦ “Белене“ трябва да се прибавят оперативните, да се види каква ще е реалната стойност на цената на произвежданата електроенергията и дали ще има пазар за нея“, каза министърът.

Той не се ангажира с конкретен срок за решение, като уточни, че тази седмица заедно с премиера ще имат среща с германската компания RWE, с която има подписано акционерно споразумение за придобиване на 49 на сто от проекта. Ще се дискутират възможностите за финансирането му, тъй като се установило, че досега и по структурирането на кредита за централата се работело хаотично.

“В момента не съм готов да правя дори догадки за неустойките при спиране на “Белене“, каза министърът. По думите му в сключените контракти са записвани много обтекаеми като формулировка условия за неустойки при неизпълнението на ангажиментите на страните.

Ще се направи правен анализ, за да се прецени възможно ли е публикуване на всички договори.

Платените досега над 440 млн. евро за консултанти, за изработването на проекта от руската “Атомстройекспорт“, за поръчано оборудване и разрушаване на съществуващото на площадката, са пари, които биха стигнали да се приложат мерки за енергийна ефективност на сградите в София, посочи министър Трайков.

Ако това беше станало, щеше да отпадне необходимостта от изграждането на един от двата планирани 1000 мегаватови реактори в “Белене“.

Предстои преценка на плюсовете и минусите на проекта за строеж на петролопровода “Бургас-Александруполис“, за който министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев – принципал на проекта, заяви, че не е необходим.

"Южен поток" е третият съвместен проект с Русия, който може да бъде ревизиран, ако не се докаже, че е изгоден за страната.

Той заяви, че работата по газопроводите "Южен поток" и "Набуко" ще продължи, но подчерта, че докато при "Набуко" има подписано междуправителствено споразумение и е ясен финансовият модел, то "Южен поток" среща проблеми още с предпроектното проучване.

"България ще запази участието си и в двата проекта, работата по тях ще продължи, но ще се анализира резултатът от всяка направена стъпка", каза Трайков. 

Новият министър каза, че приоритет за неговия екип ще е осигуряване на приходи в бюджета.

Сигналите на новото правителство на ГЕРБ за ревизия на трите руски мегапроекта се коментира оживено в руската преса, като експерти допускат, че България може и да не се откаже от тях, а да потърси по-изгодни условия от Русия. Към този момент обаче няма официална реакция от Москва на правителствено равнище.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?