АЕЦ "Белене" още е на кантар заради обтекаеми неустойки

За седмица работа новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е установил, че по проекта АЕЦ “Белене“ се е работило "изключително непрозрачно и без диалог с данъкоплатеца какво ще струва реализацията", а сега се очаква от него да подпише "сметка за 10 млрд. евро“.

По договора с руснаците цената на проекта е 4 млрд. евро, но само за ядрените реактори. Стойността на целия проект през годините от обявяването му по време на кабинета "Сакскобургготски" досега на няколко пъти бе коригирана нагоре, но и до ден днешен от НЕК не са казали официално точно колко ще струва.

На пресконференция в понеделник Трайков заяви,че към реализацията на втората ядрена централа е било подходено без ясна идея за рентабилност.

Засега той още не е готов да се ангажира с конкретен отговор за съдбата на АЕЦ “Белене“, тъй като трябва да се направят не “сметки на коляно“, а най-точен анализ на всички сключвани договори по проекта. “Към капиталовите разходи за АЕЦ “Белене“ трябва да се прибавят оперативните, да се види каква ще е реалната стойност на цената на произвежданата електроенергията и дали ще има пазар за нея“, каза министърът.

Той не се ангажира с конкретен срок за решение, като уточни, че тази седмица заедно с премиера ще имат среща с германската компания RWE, с която има подписано акционерно споразумение за придобиване на 49 на сто от проекта. Ще се дискутират възможностите за финансирането му, тъй като се установило, че досега и по структурирането на кредита за централата се работело хаотично.

“В момента не съм готов да правя дори догадки за неустойките при спиране на “Белене“, каза министърът. По думите му в сключените контракти са записвани много обтекаеми като формулировка условия за неустойки при неизпълнението на ангажиментите на страните.

Ще се направи правен анализ, за да се прецени възможно ли е публикуване на всички договори.

Платените досега над 440 млн. евро за консултанти, за изработването на проекта от руската “Атомстройекспорт“, за поръчано оборудване и разрушаване на съществуващото на площадката, са пари, които биха стигнали да се приложат мерки за енергийна ефективност на сградите в София, посочи министър Трайков.

Ако това беше станало, щеше да отпадне необходимостта от изграждането на един от двата планирани 1000 мегаватови реактори в “Белене“.

Предстои преценка на плюсовете и минусите на проекта за строеж на петролопровода “Бургас-Александруполис“, за който министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев – принципал на проекта, заяви, че не е необходим.

"Южен поток" е третият съвместен проект с Русия, който може да бъде ревизиран, ако не се докаже, че е изгоден за страната.

Той заяви, че работата по газопроводите "Южен поток" и "Набуко" ще продължи, но подчерта, че докато при "Набуко" има подписано междуправителствено споразумение и е ясен финансовият модел, то "Южен поток" среща проблеми още с предпроектното проучване.

"България ще запази участието си и в двата проекта, работата по тях ще продължи, но ще се анализира резултатът от всяка направена стъпка", каза Трайков. 

Новият министър каза, че приоритет за неговия екип ще е осигуряване на приходи в бюджета.

Сигналите на новото правителство на ГЕРБ за ревизия на трите руски мегапроекта се коментира оживено в руската преса, като експерти допускат, че България може и да не се откаже от тях, а да потърси по-изгодни условия от Русия. Към този момент обаче няма официална реакция от Москва на правителствено равнище.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес