АЕЦ "Белене" поглъща още над един милион лева

АЕЦ "Белене" поглъща още над един милион лева

Отчелата наскоро загуба от 74 млн. лв. за полугодието "Национална електрическа компания" (НЕК) ще плати нови над 1 млн. лв. за проекта за строеж на АЕЦ "Белене", който се подготвя за търсене на стратегически инвеститор и в който досега са налети около 3.5 млрд. лв.

Парите, които НЕК ще прибави към досега вкараните в проекта, са за преконсервация на доставеното от руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) оборудване за ядрената централа и за оценка на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" предвид плановете на правителството до края на октомври 2018 г. да е готова процедурата за търсене на партньор в спрения засега проект и до края на годината тя да бъде стартирана.

Държавната компания е поканила в края на юни АСЕ да е технически ръководител на преконсервацията на ядреното оборудване, която ще бъде извършена от НЕК. Обществената поръчка е с директно договаряне, защото фирмата производител е единствената, която може да наставлява  преопаковането на собствената си продукция, което било задължително за опазването ѝ. Предвидените от НЕК средства за целта са 960 хил. лв. без ДДС. В профила на купувача на сайта на електрическата компания обаче няма информация каква сума е поискала руската фирма, за да следи преконсервацията на оборудването. Поръчкта без обявление е одобрена в началото на август от Агенцията за обществени поръчки и явно договорът с АСЕ предстои да бъде сключен. Дейностите по него трябва да продължат до края на 2020 г.

Други над 87 516. лв. без ДДС ще похарчи НЕК за оценка на активите и пасивите на АЕЦ "Белене", намиращи се на самата площадка на ядрения проект, както и в Белене, Свищов, Плевен, Никопол, Овча Могила, Муселиево, Деков, Белцов и Лом. За тази дейност компанията вече е провела обществена поръчка и тя е възложена на фирмата "Инженерингсервиз София" ЕООД. Съдружнички в нея са Цанка Луканова-Бончева и Бойка Бойчева. Според съдебната ѝ регистрация фирмата се занимава с обучение на специалисти работници от всички области на инженеринговата дейност и проектирането, маркетингова или рекламна дейност за проектантски организации, обучаващи български специалисти, извършване на консултантска и експертна дейност, ръководене на сделки и други дейности, незабранени от закона.

Договорът с "Инженерингсервиз София" е сключен на 10 юли и дружеството има 55 дни, за да извърши оценката на активите и пасивите на НЕК в ядрения проект. Това означава, че в началото на септември трябва да има яснота по този анализ, който е ключов за бъдещата процедура за търсене на партньор. На негова база ще може да се определи евентуално държавният дял, който ще бъде запазен, или цената, която ще се иска за проекта от бъдещия инвеститор.

Интересна подробност, видна от регистъра на обществените поръчки, е, че АЕЦ "Козлодуй" ще изхарчи 154 хил. лв. без ДДС за разконсервиране, снемане на необходимите геометрични размери, консервиране и подготовка за последващи дейности на ротор високо налягане на турбина за АЕЦ "Белене”. Услугата е възложена на "Атоменергоремонт" АД, която се свързва с въглищния бос Христо Ковачки. Вероятно целта е да се прецени дали оборудването може да се използва за работата на действащата атомна централа. Призиви предназначените за спряната АЕЦ "Белене" да се използват в модернизацията и удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй" се чуват от самото замразяване на проекта през март 2012 г.

С тези поръчки обаче ядреният проект, който не е ясно дали действително може да бъде възобновен с частен партньор и без държавни заеми, гаранции и договори за изкупуване на тока, прибавя към сметката още повече от 1 млн. лв. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес