АЕЦ "Белене” продължава с руски пари до намирането на инвеститори

АЕЦ "Белене”  продължава с руски пари до намирането на инвеститори

Проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" ще продължи с руски пари, с които ще се финансират дейностите в следващите около две години до намирането на частни инвеститори, стана ясно във вторник от думите на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. По този начин руски фирми ще могат да получат над 50 на сто в проекта, но ще има условие за обратно изкупуване и намаляване на руския дял, така че част от него да се даде на други кандитати.

Такава схема е била обсъждана с руската страна по време на предколедното посещение на Трайков в Москва, където разговаря с колегата си Сергей Шматко.

Това обаче е само един от вариантите, обсъждан с руската страна, за да не се забавя строителството на централата, каза Трайков пред журналисти във вторник.

Две седмици по-рано в София Шматко заяви готовността на Русия да финансира и 100 процента от проекта без държавни гаранции на свой риск с презумпцията, че с този проект навлиза на европейския пазар с трето поколение ВВЕР-1000, както и в търговията с електроенергия.

"Руската страна може да финансира няколко пъти по-голям дял от акциите, които ще получи", каза Трайков. По думите му, ако Москва финансира и получи по-голям дял, впоследствие руското участие може да бъде намалено до 10-15%, но конкретната цифра ще се определи след преговори с руската страна.

Ако има и друг инвеститор, който е склонен и се интересува от същата схема, да ми се обади, допълни министърът. Той не уточни колко ще е руското финансиране по проекта и заяви, че то ще е толкова, колкото е необходимо, за да може строежът да се осъществява, като допълни, че в следващите две години ще са нужни над 2 млрд. евро, ако проектът върви по график.

Това означава, че руснаците ще придобият над 50 на сто в проекта, ако те финансират дейностите в този период, колкото се очертава да траят и процедурите по избора на консултант за конкурса за инвеститори.

Делът, който българската държава ще си запази в централата, както и този за чуждия инвеститор, ще бъде определен от новия консултант, търг за избора на който се очаква Българският енергиен холдинг (БЕХ) да обяви скоро, допълни Трайков.

По повод на преговорите с Русия за газовите доставки, министър Трайков каза, че България ще отстоява позиции, свързани с искане за гаранции при неизпълнени газови доставки, за възможност за постъпване на
природния газ през повече от една точка в страната и по този начин възможност за суапови сделки, за възможност за реекспорт и за максимално прозрачни договори, които, по думите на Трайков, в идеалния вариант означава те да са без посредници.

Министърът каза още, че на 18 януари ще се състои първият кръг от детайлните преговори с руската страна по проекта "Южен поток".

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?