АЕЦ "Белене" се оказва част от българската Зелена сделка

Правителството оцени на 20 млрд. евро инвестициите за постигане на евроцелите за климатичен неутралитет

АЕЦ "Белене" се оказва част от българската Зелена сделка

"Грубата предварителна оценка за разходите на България по Зелената сделка на Европейския съюз, включително и за нови енергийни мощности като АЕЦ "Белене", възлиза на 20 млрд. евро", заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев пред журналисти във вторник след края на 14-тата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Икономедия".

Преди това той обясни пред представители на български и чужди компании как Зелената сделка на ЕС, предвиждаща постигането на климатичен неутралитет на страните членки до 2050 г., ще доведе до преформулиране на всички сегашни намерения на правителството и ще промени изцяло живота.

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че не е привърженик на Зелената сделка, която обаче ще стане факт, независимо от съпротивата на Полша, Чехия и България. Страната ни ще е най-засегната в ЕС, каза министър-председателят, а финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че 8 процента от работните места в България са във въгледобива и трансформацията заради екоцелите на ЕС ще е предизвикателство с конкретни измерения.

"В нито един документ не пише коя електроцентрала колко ще работи. Това зависи от цените на парниковите квоти", допълни Томислав Дончев.

"Това връща със страшна сила темата за ново ядрено съоръжение. То става неизбежно", заяви вицепремиерът, без да посочва защо. На въпрос на Mediapool дали това означава, че АЕЦ "Белене" ще бъде изградена на всяка цена, Дончев отговори единствено, че този проект ще се реализира при сега обявените параметри – без държавна помощ и договори за купуване на тока и при наличие на стратегически интерес. Припомни, че в момента се чака предпочетените кандидат-инвеститори и доставчици в проекта да внесат своите официални обвързващи оферти, а проявеният от тях интерес към проекта преди обявяването на Зелената сделка на ЕС бил показателен.

Потенциалните стратегически инвеститори са руската "Росатом" чрез дъщерното дружество "Атоменергопром", Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация. Американската "Дженерал Електрик" и франската "Фраматом" са поканени като доставчици на оборудване.

Според Томислав Дончев до края на правителствения мандат (пролетта на 2021 г.) са налице всички шансове да има договор с инвеститор за АЕЦ "Белене". Той изрично уточни, че цената на проекта влиза в изчислената от правителството сметка за Зелената сделка на България.

Стойността на бъдещата ядрена централа се оценява на 10 млрд. евро, което означава, че правителството смята тя да погълне половината от инвестициите за постигането на климатичен неутралитет на страната.

"Не искам да сме бедни и зелени"

Като резултат от Зелената сделка на ЕС имаме ясна перспектива, че цената на електроенергията ще расте, но въпросът е как това ще се отрази на нашата конкурентоспособност, заяви Томислав Дончев.

Дончев коментира пред гостите на форума, че логиката на ЕС за позеленяването на икономиката ѝ е продиктувана от световното ориентиране в тази посока и необходимостта ЕС да е в авангарда на производителите на зелени технологии, за да ги продава. В същото време той отбеляза, че ЕС е отговорен за едва 9 процента от въглеродните емисии в световен мащаб и допълнителното им намаляване може да се отрази на конкурентността на европейската икономика и цените на електроенергията. "Не искам да сме бедни и зелени", посочи той.

Борисов се вмъкна с коментара, че "и да свалим въглеродните емисии на Европа до 3-4 процента, в глобален мащаб това няма да се усети". Той обвини в лицемерие много европейски държави, които "внасят стомана от Китай и нямат замърсявания, но тя е замърсявала по брутален начин другаде".

"Ако нашата металургия и въглищните централи си сложат филтри, дали в Индия и Китай си дават труда? Неутралитет означава да си затворим производствата", продължи размишлението Борисов.

Томислав Дончев коментира, че намаляването на изхвърляните във въздуха въглеродни емисии в България трябва да става със скорост, която е поносима за страната, така че да не се нанесат щети.

Борисов: От ЕС надали ще отпуснат повече пари

Хубаво е да се разделим с мисълта, че Европа ни налага Зелената сделка и ще ни финансира всички стъпки по време на трансформацията, препоръча още Томислав Дончев.

Скептицизъм, че с приемането на Зелената сделка на ЕС ще се увеличи финансирането на екологичните политики, изрази премиерът Бойко Борисов. Според него надали анонсираният от Брюксел план за инвестиции от 1 трилиона евро за постигане на новите екологични цели ще доведе до отпускане на повече пари. По-скоро щели да се редуцират други европейски програми.

По думите му "надали ще отпуснат повече пари", а ще се редуцират други европейски програми. "Да не забравяме, че след Брекзит бюджетът на ЕС е доста по-празен, за да си позволим още повече харчове", каза той.

Премиерът се спря и върху "зеленото" отношение в страната, като посочи, че ни е по-лесно да обвиняваме ромските квартали за замърсяването на въздуха, а да не обръщаме внимание на богатите квартали от Бояна до Бистрица, където "камините от скъпите къщи пушат", популистично е и отношението по проблема със замърсяването на въздуха заради старите автомобили.

Своеобразните критики на европейската Зелена сделка от страна на българското правителство идват дни, след като управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че България не трябва да изостава от зелените политики, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес