АЕЦ "Козлодуй" била сред десетте най-добри в света

След като излезе през следващата година окончателният доклад от приключилата миналата седмица т.нар. ОСАРТ-мисия за експлоатационната безопасност на двата реактора в АЕЦ "Козлодуй" ще стане ясно, че българската ядрена централа е след десетте най-добри в света. Това зяави пред журналисти в четвъртък директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

ОСАРТ-мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която се проведе в атомната централа от 23 ноември до 13 декември излезе с предварителен доклад, в който се съдържаха 3 препоръки и 8 предложения за подобряване безопасността на централата и бяха констатирани 9 добри практики, които МААЕ ще препоръча на останалите АЕЦ в света.

Препоръките към ядрения оператор са да изготви ръководство за действие при тежки аварии в условията на неуплътнени ядрени съоръжения, както и да се променят подходът и времето за изготвянето на анализи на причините за събития в атомната централа. По думите на Николов това, че препоръките са само три, е много добро постижение, тъй като обикновено ОСАРТ-мисиите средно отправят на проверена ядрена централа по 7-9 препоръки.

Добрите практики в АЕЦ "Козлодуй", които ще бъдат препоръчани на други оператори, са свързани с въведения вътрешен контрол на обогатяването на касетите със свежо ядрено гориво. Като силна страна на българската ядрена централа от МААЕ отбелязаха допълнителните източници на електрозахранване, с които разполага централата ни, което е изключително важно след аварията във "Фукушима", където инцидентът стана именно заради липсата на резервно елзахранване.

През 2012 г. в АЕЦ "Козлодуй" е имало само три аварийни спирания, каза още Николов. В сряда обаче е бил констатиран срив в мощността на VІ блок заради повреда в циркулационната помпа, което наложили изключване на реактора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?