АЕЦ “Козлодуй“ договори по-ниски цени за свежото си гориво

АЕЦ “Козлодуй“ договори по-ниски цени за свежото си гориво

По-ниски цени на свежото ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй“ са договорени с руския доставчик ТВЕЛ, съобщи назначеният миналата седмица нов изпълнителен директор на централата Костадин Димитров

“Чакаме само разрешение от “Българския енергиен холдинг“ (собственик на атомната централа – б. ред.), за да пристъпим към подписване на допълнение за осигуряване доставките за следващата година“, допълни шефът на атомния оператор пред БНР.

Той обясни, че съгласно дългогодишния контракт с ТВЕЛ до 2020 г. цените на суровината се формират на три години, като предишната тарифа е определена през 2007 г., когато цените на урана и съответно на свежото ядрено гориво са били много високи.

“За следващите три години се подписва допълнение и тези цени, които сега се опитваме да договорим окончателно с ТВЕЛ, те ще бъдат в следващите три години“, каза Димитров.

Той обясни още, че за предвиденото удължаване на живота на V и VІ блок на централата ще бъде обявена обществена поръчка за изследване и анализ на ресурса на реакторите.

Двете мощности имат лицензи за работа до 31 октомври 2017 г. за V блок и до 6 октомври 2019 г. - за VІ. Тогава изтича и проектният им живот. “Ако искаме да имаме атомна централа, трябва да предприемем всички стъпки и с всички средства, за да можем да удължим ресурса поне с още 20 години”, заяви Димитров.

Според изявления на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков размерът на нужната инвестиция ще стане ясен през 2013 г., а програмата за продължаване на експлоатацията на двата реактора ще се проведе в девет етапа в периода 2014-2019 г..

Костадин Димитров заяви още, че АЕЦ “Козлодуй“ ще настоява пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да ѝ позволи да продава на свободния пазар по-голяма част от тока, който произвежда, за да си осигурява по-високи приходи. В момента атомната централа може да продава само една трета от произвежданата електроенергия на пазарни цени, които са с 20 лв. по-високи от определяните от ДКЕВР. Останалите 70 на сто са за регулирания пазар, за да може с евтината електроенергия да се натиска ръста на цените на тока за бита.

“Ние ще направим постъпки пред ДКЕВР поне с едно 10 процента квотата, която е от 1 януари 2011 г. до 30 юни 2011 г., по възможност да бъде преразгледана и да бъде намалена в полза на квотата за свободен пазар. И тогава би трябвало да се върне на старото положение, което беше 40 към 60“, каза Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес