АЕЦ "Козлодуй" ощетена от неизгодни договори за продажба на електроенергия

Договорите за продажба на електроенергия от "АЕЦ Козлодуй" на свободния пазар не са сключени по начин, който да защитава максимално интереса на централата, респективно обществения интерес. Това каза пред журналисти в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Проблемите са свързани с подбора на фирмите, на които е продавана електроенергия, добави Трайков. Ще решим какви последствия ще произтекат от това и ще предприемем необходимите действия, каза министърът, който не уточни нито какви ще бъдат действията, нито на каква стойност са договорите. По думите му в момента се анализират загубите от тях.

В отговор на въпрос той каза, че все още не са готови предложения за смени на ръководствата на енергийните дружества, не са приключили и проверките в НЕК и останалите компании в Българския енергиен холдинг.

Министерството още няма окончателно становище и за бъдещето на проекта "АЕЦ "Белене". Опитваме се да преценим дали проектът има здрави основи и може да продължи в сегашната му рамка. Очевидно трябва да има промени, ако това не може да се случи, очевидно проектът не може да продължи, заяви Трайков.

"Тук сме от три седмици, но сроковете, които имаме, не са никак големи", отбеляза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес